Programredaktør Jarle Nakken og researcher og regissør Bjørn Olav Jahr.

– Det vil være mye som oppleves som nytt

Skrevet av Kent Olsen
22.08.2018 14:45 - OPPDATERT 22.08.2018 16:45

FILMFESTIVALEN/KARMØY: TV-serien er basert på Bjørn Olav Jahrs bok med samme tittel, og han tror at til og med de som kjenner saken godt vil oppleve nye elementer av den.

– Jeg tror folk vil være engasjert. Jeg tror mange kjenner saken og elementer av den, men denne serien, som går såpass i dybden, vil kunne gi folk et annet innblikk og en større oversikt på en måte enn tidligere, forteller Jahr.

– Jeg håper også at folk ser at det er mye arbeid bak. Vi har intervjuet ufattelig mange mennesker. Vi har et bredt spekter, med blant annet faren til Birgitte, faren til fetteren, første krimtekniker på åstedet, ambulansesjåføren som hentet Birgitte ut, obdusenten og venner av Birgitte. Det å komme tett innpå dem, det kan oppleves som nytt for mange, og det er mange som ikke har snakket før, fortsetter Jahr.

Ikonisk bilde

Birgitte Tengs.

Drapet på Birgitte tilbake i 1995 er en av Norgeshistoriens mest omtalte krimsaker, og Jahr bestemte seg selv for å gjøre noe med saken etter et seminar i Haugesund i 2005.

– Der var det en avhørsekspert som holdt et foredrag om politiets avhørsmetoder. Han pratet om at de var veldig tilståelsesorienterte, og at det i verste fall kunne føre frem til falske tilståelser. Det trigget meg og ble min inngang til saken, sier Jahr.

– Hvorfor tror du det er en ikonisk sak?

– Det er en 17 år gammel jente. Det er veldig sterkt. TV-serien Forbrytelsen gikk veldig sterkt innpå meg. Hun var også rundt den alderen, så det rører veldig ved en. En ung jente på full fart ut i livet, sier Jahr, og legger til:

– Så har du dette bunadsbildet av Birgitte, som for så vidt ikke tegner et fullstendig bilde av henne. Jeg håper vi klarer å tegne et bredere bilde av henne, men det bildet er blitt veldig ikonisk.

Og tittelen «Hvem drepte Birgitte?» har han hentet fra en annen kjent serie.

– Twin Peaks er faktisk inspirasjon til tittelen. Det kommer fra «Who killed Laura Palmer?», avslører han.

Mye nytt

– Det vil være mye som oppleves som nytt. Det er folk som aldri har snakket før. Folk som presenterer deler av saken man aldri har sett tidligere. Det er spor vi går opp som ikke har vært ordentlig fremme tidligere, men vi kan jo ikke si at vi har drapsmannen. Vi er ikke der, men jeg tror at mye vil oppleves nytt også for folk som kan saken veldig godt.

«Hvem drepte Birgitte?» har premiere førstkommende tirsdag på TV2.

Les alt om:

Karmoynytt