Mia Hereid.

– Det var en hobby som tok litt overhånd

Skrevet av Kent Olsen
26.02.2019 13:00 - OPPDATERT 26.02.2019 14:00

NÆRING: Etter nærmere ni år som fotograf har Mia Hereid endelig fått på plass eget fotostudio i kjelleren.

Til nå har det nemlig vært stuen i huset på Vea som har fungert som et studio når fotografen har tatt innendørsbilder.

– Jeg måtte rydde vekk møbler og rigge frem blitzer og slikt. Det var en del forarbeid og etterarbeid, for å si det slik, ler Hereid og inspiserer sitt nye 35 kvadratmeter store studio med kontor og sitteplass.

Før det ble studio var rommet en kjellerstue med en smal, mørk gang. Prosjekt fotostudio har vært en del av oppussing av huset, som de begynte med i april 2018.

– Vi støpte gulvet i november for her var det grus. Jeg trodde jeg skulle inn til jul, men det tok litt lengre tid enn det, sier hun, og forteller at det ble ferdig i slutten av januar.

Tok overhånd

Det grunnleggende lærte Mia av faren da hun var liten, og selv om hun har vært på noen kurs er hun for det meste selvlært.

– Det har vært mye prøving og feiling. Men jeg tror jo det er «cluet» da. Jo mer bilder du tar jo flinkere blir du. Da finner du fort ut hva som er rett og feil. Det er viktig å gjøre feil, mener Mia.

Til tross for utdanningen sin i grafisk design var det fotograf hun endte opp med å bli.

– Det var en hobby som tok litt overhånd. Så ballet det på seg og det ble vel mange som ville ta bilder av ungene sine. Så ble det et enkelpersonforetak, forteller hun.

Ved inngangspartiet henger det et stort bilde av familien.

Hovedsakelig utendørsfotograf

Selv om hun nå er innehaver av et nytt studio så er det ikke her hun kommer til å bruke mesteparten av arbeidstiden.

– Nå er jeg først og fremst en utendørsfotograf, så det er ikke inne hovedsakelig jeg tar bilder. Det er som et supplement. På vinterstid eller når været slår seg vrang så er det greit å ha et alternativ. For eksempel ettåringer. Er de først på vinterstid eller vår så er det kaldt, og da er det hovedsakelig inne jeg tar av småfolk, forklarer hun.

– Hvorfor liker du deg best ute?

Jeg liker vel ikke bokser, at du må holde deg innenfor det og det. Det er mye friere ute. Jeg liker det naturlige lyset bedre enn det konstruerte. Og jeg liker de tilfeldige bakgrunnene, at du ser hvilken årstid det er. Og fargene. Høstbilder er kanskje en favoritt. Oktober er en av de fineste månedene, synes jeg, med de oransje og gule fargene, sier hun og legger kjapt til med en munter tone:

– Men det er smak og behag. Jeg liker jo farger.

Og kundegruppen er også enig med Mia.

– Jeg søkte etter modeller her for jeg må ha litt trening inne i studio og sendte en undersøkelse, og det var ingen som foretrakk innendørsfotografering. Det var enten utefotografering eller det samme for dem. Så det er absolutt et supplement. Det er ikke det jeg satser på, men det er kjekt å ha en plass når du tar kundene inn på visning. Å ha en egnet plass slik at jeg slipper å ha dem inn i stuen. Det kan være ganske heftig i de hektiske månedene, sier hun.

Ønsker at det skal være en opplevelse

Mia forteller at det er konfirmanter som er hovednisjen for Hereid Foto, og hun ønsker at det skal være en opplevelse en husker lenge.

– De er midt i en fase der de er usikre på seg selv. Noen kan du se det på, men inni tror jeg de aller fleste er det. Jeg vil gi dem en opplevelse som de vil ha gode minner fra og huske lenge, og så bygge pittelitt selvtillit med dem med å ta «grævla» gode bilder av dem, forklarer hun, og legger til:

– Jeg har sett konfirmanter som har fått en ny retning etter at de har vært hos meg rett og slett. De har fått en helt ny selvtillit, og det gir meg mye. Da blir jeg litt kry. Det er det som er målet mitt. Det er ikke et samlebåndsprosjekt. Det skal være en unik opplevelse for konfirmanten og foreldrene.

Store bilder

Ved inngangspartiet henger det et stort bilde av familien Hereid. Det ønsker Mia å se mer av i andre hjem også, og spesielt hos de unge som bygger seg hus i dag.

– Innredningen er ganske lik fra hus til hus. Det er de samme plakatene, hyllene og så videre. Hvem som helst kunne flyttet inn, liksom. Men hvis du har et stort bilde av dine egne, så gir det mer sjel til huset synes jeg. Det gjør et hus til et hjem. Jeg synes vi kan være litt flinkere til å klaske opp våre egne på veggene i stedet for generelle, intetsigende plakater, avslutter hun.

Fotostudioet til Hereid Foto.

Les alt om:

Naeringsliv Karmoynytt