Geir Forsberg skal den 25. juli sykle i 24 timer i strekk til inntekt for Karmøy Røde Kors Hjelpekorps.

Det startet som en «crazy» idé rundt lunsjbordet - så ballet det på seg

I 24 timer skal Geir (62) sykle til inntekt for Røde Kors Hjelpekorps Karmøy.

BYGNES: 62 år gamle Geir Forsberg har gjennom hele livet vært aktiv innen idrett. Han har syklet, løpt og stått på ski, og stadig hivet etter nye utfordringer. Da han litt ut av det blå nevnte til kollegaene sine at han kunne tenke seg å se hvor mange ganger han klarte å sykle rundt  Karmøy via Austrevegen i løpet av 24 timer var det derfor få som ble overrasket. 

– Jeg har alltid vært trigget av fysiske utfordringer, og å gjennomføre de. Så da satt jeg på spiserommet på Bilgummilageret en dag, og vi snakket om sykling. Jeg pleier ofte å sykle rundt Karmøy via Austrevegen. Da nevnte jeg at det hadde vært morsomt å kjøre runder der i ett døgn for å se hvor langt en kom, forteller Forsberg om det noe litt uvanlige påfunnet. 

Mens de fleste av kollegaene bare smilte og nikket med begynte det å formes en idé hos Geirs sjef. En idé som nå har blitt en realitet. 

– Sjefen min hørte dette, og kom tilbake etter noen dager og spurte om jeg virkelig mente det og om vi skulle prøve å lage til noe for å se om vi kunne samle inn penger til et veldedig formål, fortsetter Geir. 

– Det er helt uvurderlig 
Valget av veldedig organisasjon falt fort på Røde Kors. Som følge av flere avlysninger av arrangementer og festivaler har hjelpekorpset i år mistet det meste av sine inntektskilder. Og selv om syklisten selv ikke har noe personlig forhold til organisasjonen avslører han at det gir en ekstra motivasjon å kunne gi en håndsrekning. 

– De er en frivillig organisasjon med mange flotte mennesker som bruker mye av tiden sin på å hjelpe og være tilstede. Hvis jeg gjennom fysisk innsats kan bidra til at Røde Kors får bedre kår og kan klare å gjøre en del av de tingene de hadde tenkt, så synes jeg det er en god gevinst. 

For leder i Karmøy Røde Kors Hjelpekorps Hans Jakob Gulliksen kom telefonen om innsamlingen som et aldri så lite sjokk. Bare et kvarter i forkant hadde han og to andre i ledelsen av hjelpekorpset gått gjennom budsjettet og kuttet drastisk. 

– Vaktoppdrag på festivaler og arrangementer er den største inntektskilden vi har i løpet av et år. Slik som det er nå har alt det forsvunnet. Utfordringen er at dette er midler som vi budsjetterer, og som vi skulle bruke på utstyr. Så det var der vi måtte starte og kutte, forteller han. 

Lederen roser initiativet til Geir og Bilgummilageret, og er klar på at hver en krone teller slik som dagens situasjon er. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Initiativet er helt fantastisk. Det er helt uvurderlig for oss og få inn disse midlene. Det gjør at vi kan få på plass nødvendig utstyr, sier han tydelig takknemlig og fortsetter: 

– Hver krone han sykler inn går direkte til utstyr, kompetanse og opplæring som ellers måtte blitt kuttet. Helt konkret har vi en redningsbåt som vi hadde planer om å investere i et varmesøkende kamera til, det var noe av det første som måtte kuttes. Ellers har vi akkurat fått en ny bil som ble ferdig rett før korona, og en del av utstyret som sto på budsjettet skulle gått til å innrede den. Så hver en krone kommer til å sette ting tilbake på budsjettet. 


Leder for Karmøy Røde Kors Hjelpekorps, Hans Jakob Gulliksen. Arkivfoto. 
Forbereder psyken 

Hvor mye som til slutt havner på sjekken til hjelpekorpset avhenger om hvor lenge Geir klarer å  holde ut. Men syklisten selv er ikke bekymret, for han blir ikke skremt av utfordringer de fleste andre sperrer opp øynene for. Han har blant annet løpt et 24-timers løp og stått på ski i 15 mil. Og for to år siden syklet han 20 000 høydemeter, kun uker etter at han var nær et hjerteinfarkt. 

– Det viste seg at jeg nesten hadde helt tette årer inn til hjertet, og det var full fart til Haukeland. De skulle egentlig åpne alt og ta bypass, men så klarte de å gå inn med stenter. Jeg spurte legen om jeg virkelig kunne sykle og løpe som før, og det kunne jeg. Like etterpå dro jeg til Italia og syklet Dolomittene rundt, nesten 20.000 høydemeter.  

På bakgrunn av alt det han har opplevd og gjennomført forteller han at det som oftest er psyken som setter en stopper for deg. Det fysiske biten er liten i forhold. Det er samme innstilling han går inn med når han nå skal sykle i 24 timer i strekk. 

– Det fysiske er der så klart, men det er vel så mentalt dette her. Når du har kjørt i tolv timer og klokken er tre på natta, og det kanskje regner og blåser - da kan en jo fristes til å si at nok er nok. Det er ofte psyken og tankene dine som stopper deg.


Grafisk profil er på plass og dugnadsgjengen er godt i gang med å selge inn sponsorpakker. 
En felles dugnad 
25. juli er datoen det hele skal gå av stabelen. Nå jobbes det iherdig med å skaffes bedriftsponsorer for å få inn så mye penger som mulig. Det er også blitt opprettet en Spleis hvor privatpersoner kan være med og bidra. Og selv om mye fortsatt er i planleggingsfasen røpes det at det på selve dagen både vil bli show og litt «fuss». 

– Vi starter klokken 15:00 den 25. juli, så holder vi på i ett døgn. Det skal være pitstop med litt show foran Bilgummilageret. Vi har et konsept gående, men har ikke helt landet på det. Det første er å ta kontakt med alle disse bedriftene angående sponsorpakker. Jeg er kjempespent, og håper det blir en stor sjekk til Røde Kors etterpå, sier Forsberg. 

Han forteller at alle kollegaene er satt i sving og at det hele har blitt en felles dugnad. 

– Det er veldig spesielt. Alle skal være med på den dugnaden dette blir, da det trengs en del mennesker til ulike ting. Det er en positiv opplevelse, for man gjør ikke dette for seg selv - man gir fra seg alt. Ingen skal tjene et øre på arrangementet, pengene går uavkortet til Hjelpekorpset, avslutter sykkel-entusiasten.