– Det som skjedde 22. juli må aldri skje igjen

– Selv om det føles som verden raser sammen, så skal vi kjempe sammen og kjempe i ånden for alle de som har mistet livet på grunn av høyreekstremisme. Vi skal aldri mer måtte miste våre kamerater, var ordene fra Amalie Hamann Eidhamar i Haugaland AUF.

HAUGESUND: Karmøy-jenta holdt appell under årets 22. juli-markering i Haugesund. Åtte år har gått siden terrorangrepet på Utøya og i Regjeringskvartalet. 77 mennesker mistet livet denne dagen.

– Vi skal aldri glemme. Vi skal fortsette å minne og kjempe for dem i deres ånd. Det er viktigere enn noen gang å minne oss selv på hva som skjedde. Høyreekstremismen eksisterer fortsatt. Dette er noe vi må kjempe imot, for at det som skjedde 22. juli aldri skal skje igjen, fortsatte Hamann Eidhamar.


 – Viktig å markere

Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, ønsket mandag velkommen til minnemarkeringen. Han påpeker viktigheten av markeringen og sikter spesielt til hendelsen i Tønsberg hvor folk i dag våknet opp til at noen hadde sprayet et hakekors på 22. juli-minnesmerket.

– Det viser bare at det er ekstra viktig å ha disse markeringene. Det er strømninger i samfunnet som ligger langt til høyre enn noen av oss liker å vite om. Derfor er det viktig å markere, både for demokratiet, men også for partiet som ble rammet av dette, sier han.

– Hva skal du fokusere på i talen din i dag, åtte år etter?

– Jeg skal fokusere på tre ting. Blant annet at AUF har gjort en kjempejobb med å ta Utøya tilbake og laget et minnested for sine egne, og at staten ved Regjeringen ikke har greid å gjøre det samme. Jeg skal også fokusere på bakgrunnen for at terrorhandlingen ble gjort og trekke frem at hatmeldinger og konspirasjonsteorier på nett kan ligge bak. Når man skriver mye av dette, så er det noen personer i ubalanse som kan gjøre en aktiv handling ut av det, og drepe uskyldige mennesker.

Sondre Furseth Dale fra Haugesund var blant de 69 drepte på Utøya. I fjor mottok karmøybandet Pollution Sondre F. Dales Minnefondstipend. Bandet bidro med to låter under årets markering. Det ble også bekransning og rosenedleggelse. Ofrene fra Utøya og Regjeringskvartalet ble minnet med ett minutts stillhet.

Bildeserie
Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.