Hibbi Mannes og Kristian Torvestad lover julemagi på Vea i helgen.

– Det som driver oss er å skape julemagi for små og store

Skrevet av Ann Margit Grønstad
27.11.2019 11:33 - OPPDATERT 29.11.2019 16:59

Fredag er det klart for «Jul på Vea» for sjuende gang og Karmøynytt sender direkte fra åpningen.

VEA: Bygdeutvalget og frivillige med Hibbi Mannes i spissen er i full gang med å skape julemagi på Vea. Fredag åpner julemarkedet «Jul på Vea» for sjuende gang. 

– Det er like spennende hvert år, smiler Mannes, som er en av initiativtakerne bak markedet. Hun forteller at hun "kuppet" den allerede etablerte julegrantenningen for noen år siden.

– Jeg spurte bygdeutvalget om å få flytte julegrantenningen, og så ble det til "Jul på Vea", sier Mannes, og forklarer at bakgrunnen var et ønske om å samle bygdefolket mer.

–  Vi syns julegrantenningen varte litt kort. Man hørte korpset spille, og så gikk man hjem hvert til sitt. Vi har ikke noe samlingsplass her på Vea, og så sitter vi på hver vår plass, sier Mannes, som tror julemarkedet har vært med på å samle bygda på en etterlengtet måte.

 

Hibbi Mannes har i år laget en stor "rampenisse " til julemarkedet. Anna Rasmussen (9 år) er en av de som skal hjelpe til i helgen med å dele ut pepperkaker.

 

Noe for enhver smak

Ved Torgplassen på Vea er det hektisk aktivitet foran åpningen fredag. En hel julelandsby skal bygges opp. 

– Det ligger masse god dugnad bak, og folk stiller opp. Vi er en liten gjeng i bygdeutvalget, og vi hadde ikke klart det uten de frivillige som stiller opp, sier leder for bygdeutvalget, Kristian Torvestad. Han forteller at det i år er hele 24 salgsboder.

– Her er det noe for enhver smak, som spekemat fra Åkrafjordtunet, julebakst og annet snacks, sier Torvestad. Nytt av året er en bod som serverer bakverket "munker".

– Og så prøver vi oss på å servere ribbemiddag på søndag inne i det oppvarmede kafételtet. Det er nytt, og det blir spennende å se hvordan det blir, sier Mannes. 

Vurderer å utvide

Tradisjonen tro åpner "Jul på Vea" med fakkeltog kl. 17.00 og Kor i vest som synger julen inn. 

– Det blir også besøk av Nissemor og Nissefar på lørdag, juletregang, drilloppvisning, juleblues med Kjell Vidar, Sævland Skulekorps og Marita Fredly og Angelica Susort synger varmen inn til oss, forteller Mannes, som ikke har tenkt til å gi seg med julemarkedet med det første.

– Det som driver oss er å skape julemagi for små og store. Dette er blitt en del av barndommen for mange, og det går ikke an å tenke på at vi skal slutte med det, sier Mannes, som til neste år vil vurdere å utvide markedet med en helg til.

 

Karmøynytt sender direkte fra åpningen av "Jul på Vea" fredag ettermiddag.