Deler av den produktive gjengen i Skår Speidergruppe.

– Det ser ikke ut som dette blir siste gang

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
16.11.2019 20:57

Speiderne på Skår har stått på denne høsten, i dag høstet de godene av arbeidet.

SKÅR: I høst har speiderne på Skår produsert hjemmesnekra trekasser, gryteunderlag og skjærefjøler. Speiderne har sagd, snekret, pusset og malt, og kunne i dag vise frem produktene og selge unna på høstmarked på Skår. 

– I dag har vi marked, rett og slett. Det er noe nytt som vi fant på sammen med styret på grendahuset. Så her er det litt brukt, litt nytt og mye forskjellig, forteller gruppeleder for Skår Speidergruppe, Kåre Henry Jørgensen. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


I hele høst har speiderne produsert mye forskjellig som de i dag solgte på markedet. 
Det er speiderne sammen med Skår grendahus som står for høstmarkedet. I tillegg til at speiderne selv solgte unna håndlagde produkter var det åpent for hvem som helst å stille med salgsbord. Grendahuset hadde åpen kafe. 

– Dette er jo rett og slett for å få inn penger - både til speidergruppen, men også til huset slik at vi kan drifte det. Ungene var litt leie av å selge lodd, så da måtte vi finne på noe nytt. Da har de selv lagd tingene som vi selger, fortsetter Jørgensen. 

Et populært tilbud i bygda 
Pengene fra dagens marked kommer godt med hos den voksende speidergruppa som holder til i kjelleren på Grendahuset. Med et medlemstall på nærmere 60 medlemmer koster det å drive.

– De pengene er alfa omega. Det er lite å hente i kommune og stat, det er bare småpenger. Alt blir drevet på frivillig basis, men det koster en god del å drive en speidergruppe og det er tungt å få inn penger, forteller gruppelederen. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Gruppeleder i Skår Speidergruppe, Kåre Henry Jørgensen. 
De senere årene har speidergruppen merket en økende interesse. Stadig flere henger seg på alt fra de yngste til de litt eldre. 

– De minste er helt nede i fem år. Jeg tror faktisk vi er den eneste speidergruppen som har så små i hele landet. Som regel begynner de når de går i tredje klasse, sier Jørgensen og tilføyer: – De siste årene har medlemstallet bare skutt til værs, og det ser ut til at det fortsatt bare øker og øker. Barna storkoser seg, og de får jo gjøre litt mer enn bare tradisjonelt speiderarbeid, slik som med dette prosjektet her.

Til å være første gang speiderne og grendahuset avholder høstmarked er arrangørene overveldet over responsen. De ser ikke bort ifra at flere lignende markeder vil følge.  

– Det ser ikke ut som dette blir siste gang. Det har vært en god del folk, enda så mange julemarkeder det er rundt om nå, smiler gruppelederen fornøyd.