Illustrasjonsbilde fra Karmøygeddon.

«Det handler om å dele opplevelser, engasjere seg og tilbringe kvalitetstid sammen»

Skrevet av Karl Inge Stumo
03.10.2019 13:08

MENINGER: Nå har jeg egentlig sluttet å mene ting om politikk -ihvertfall på Facebook, men nå klarer jeg ikke dy meg for å komme med noen små tanker-og det gjelder selvsagt revisjon av de alkoholpolitiske retningslinjene i Karmøy som kommer snart, mer spesifikt dette med verge og mindreårige på festivaler/konserter og lignende.

La meg begynne med at jeg har den fulle forståelse for at hensynet til mindreårige skal ivaretas, og jeg er overbevist om at alle egentlig vil de unges beste! Det jeg har lyst å si litt om, det er hvorvidt en slik vergeordning skal anses som å ivareta barn/unge eller ikke, for det er vel delvis her uenigheten ligger…..?

Jeg vet at Karmøy Kommune er en «av-og-til» kommune, kort sagt handler dette om å se på problematikken rundt alkoholbruk. Nå er det ikke noe i informasjonen om «av-og-til» som automatisk tilsier at en vergeordning slik det diskuteres er i konflikt med å være en «av-og-til» kommune, særlig siden en slik ordning forutsetter absolutt avhold fra vergen. Jeg går derfor litt videre og leser hva som står om barn og alkohol hos "av-og-til", mer spesifikt situasjoner hvor ANDRE voksne enn foreldrene drikker alkohol:

«Noen ganger kan barna oppleve at andre voksne drikker alkohol. Det kan for eksempel være en fremmed på ferie i «syden», eller en tante eller onkel i juleselskapet. Å se mennesker som drikker alkohol er en naturlig læring, og en del av det å vokse opp. Men hvis det drikkes på en sånn måte at det kan oppleves ekkelt for barnet, bør du ta han eller henne bort fra situasjonen."

Her er vi inne på det vesentlige etter min mening-jeg har også vært inne på helsenorge.no og sakset ut noe viktig som står der om ungdom og alkohol:

«Du er den viktigste rollemodellen for barna dine. De legger merke til hvordan du omgås alkohol. Det er ikke bare det du sier som gjør inntrykk, men like mye det du faktisk gjør. Det kan derfor være smart å tenke gjennom dine egne alkoholvaner."

Her har vi noe av det jeg mener er essensen i vergeordningen-ikke bare at unge får oppleve ting sammen med foreldrene- men at foreldrene er edru, og viser at slike opplevelser ikke automatisk betyr at det må nytes alkohol. At foreldrene stiller opp, inkluderer barna samtidig som de tar et bevisst valg om å være 100% edru slik at de har kontroll på situasjonen og kan gjøre de rette valgene.

For vi vet jo at barn/unge som har problemer med alkohol/rusmidler ofte er eksponert for dette tidlig, det er det mye forskning som viser tydelig. Det jeg ikke klarer å finne, det er forskning som viser at foreldre som tar et valg om å være edru for å inkludere sine håpefulle i kulturopplevelser hvor det nytes alkohol er en del av den problematikken. Strengt tatt tror jeg ikke slik forskning finnes heller- fordi sammenhengen ikke finnes. Det som derimot finnes, det er forskning som viser at foreldre som tilbringer tid med sine barn/unge, som er dedikerte og ansvarsfulle har en betydelig påvirkning på hvorvidt disse vokser opp med eller uten et problematisk forhold til alkohol og andre rusmidler.

Vi må huske at en slik vergeordning handler ikke bare om den timen eller to man er sammen på et arrangement. Det handler om bilkjøringen til og fra fotballen hvor man hører på musikken sammen lenge før konserten. Det handler om kveldskosen i sofaen med chips og konsertopptak på youtube hvor man håper den konserten man skal på sammen blir like kul. Det handler om tenåringen som plutselig løfter øynene opp fra mobilen og ikke syns alt man foreslår er det teiteste siden hockeysveisen. Det handler om bilturen på den store dagen med sommerfugler i magen fordi man skal få se heltene i virkeligheten. Det handler om foreldre som står og sprekker av stolthet mens den håpefulle smiler fra øre til øre med store grønne øreklokker på og øyne store som tinntallerkner. Det handler om bilturen hjem hvor man diskuterer konserten og stopper for en pølse på Shell selv om det egentlig er litt sent for ostepølse med rekesalat. Det handler om å stå sammen på en konsert 10 år senere og mimre om hvor kult det er at man "så disse før de ble store". Det handler om å dele opplevelser, engasjere seg og tilbringe kvalitetstid sammen.

Det er etter min mening det dette burde handle om. Så lar vi de edru engasjerte foresatte som vil inkludere de unge i en viktig del av livet sitt ta valgene knyttet til når og hvor.

Innlegget er først publisert på Facebook, og er gjengitt i Karmøynytt med godkjennelse fra forfatter.