Lars-Tore Anda, sokneprest i Avaldsnes menighet. Foto: Privat

– Det er vel dette julen egentlig handler om

Ingen skal være alene i julen, i alle fall ikke på julaften, sa mor mi. Vi satt rundt middagsbordet en dag i begynnelsen på desember måned. Hun var tydelig på at vi fikk en ekstra gjest julaften. Nei, det ville vi ikke ha, sa vi, kanskje aller mest jeg. Julaften skal feires som den alltid har vært feiret. Bare oss, koselig, trygt og godt. 

Jeg lærte mye om gjestfrihet og det å se andre og ta vare på hverandre av min mor. Ikke minst den julen, hun insisterte på å invitere en som satt alene. Det er vel dette julen egentlig handler om. For etter Jesu fødsel skal det være husrom for alle! «Gjestfriheten som er kommet til jord! Det handler om gjestfrihet som en udiskutabel menneskelig verdi. Det handler om frihet for gjesten til å være menneske.» Det er tidligere biskop Per Arne Dahl som uttrykker seg slik i en julehilsen 

Det var vel ikke akkurat gjestfrihet som møtte Maria og Josef da de søkte husly i Betlehem. Det var stall og krybbe. En hard fødsel, og barnet lagt i strå mellom plankene i krybben. Gud kom som et lite barn. «Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå», skriver Eivind Skeie i siste vers av sin kjente adventssalme Tenn lys. 

Jesus, født som et barn inn i vår verden og samtidig Gud. Guds sønn, et foster og et spedbarn, overlatt i sin mor og fars omsorg. Han kom, som oss, overgitt til å bli tatt imot på en god måte. Han kom til oss, og han tar imot oss på en god måte. 

Jeg tror litt på han, denne Jesus. Det hender jeg hører folk si det. Noen av oss tror litt, andre mer. Noen virker så sikre. Men dypest sett handler det ikke om min tro. Men om Jesus. Det er nemlig ikke troen vi feirer, men at Gud er kommet til oss. 

Det betyr at vi ikke er alene, aldri. Om du gleder deg til jul, eller gruer deg. Om livet ditt er godt nå, på tross av pandemi og strenge restriksjoner. Eller du er urolig og redd for noe. Jesus kom. Han ser deg. Og har, som en så flott har uttrykt det: Vokst ut av krybben og inn i våre hjerter. 

 

En krybbe var vuggen som ventet ham her,

det lille barn Jesus, vår Frelser så kjær.

Men stjernene lyste helt inn der han lå,

det lille barn Jesus, på leiet av strå.


Så enkelt og stille kom Gud til vår jord.

Så høyt er jeg elsket av Jesus, min bror.

Han kom fra Guds himmel, Gud selv var han lik
Men Jesus ble fattig, og jeg er blitt rik

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Fra krybben til korset gikk veien for deg
Slik åpnet du porten til himlen for meg
Velsign oss, vær med oss, gi lys på vår vei
Så alle kan samles i himlen hos deg

 

GOD JUL

Lars-Tore Anda

Sokneprest i Avaldsnes 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.