Håkon André Førre Knudsen. Foto: Privat

«Det er på tide at Karmøy kommune ser viktigheten av digitale møteplasser»


LESERINNLEGG: Nok en gang er alle fritidstilbud for ungdom stengt, men vi må ikke glemme de digitale mulighetene. Ordfører Jarle Nilsen sier han er lei for at ungdommene må gi avkall på fritidssyslene sine, men kanskje det er nå Karmøy Kommune bør begynne sin satsing på digitale ungdomstilbud?

For rett over et år siden ble fritidsklubbene stengt ned for første gang som følge av pandemien. Heldigvis lever vi i et digitalt samfunn, og etter kort tid fikk man stablet på bena flere digitale tilbud for ungdommene. Et eksempel er Down Under Ungdomsklubb ved Karmøy kulturhus i Åkrehamn, som tok i bruk plattformen Discord (lyd, video og tekst) og spillet Minecraft. Her hadde man muligheten til å holde kontakten selv om man var nødt til å sitte hjemme. Ungdommene bygde til og med klubbens lokaler inne i spillet! Likevel savner vi en skikkelig prioritering av digitale tilbud til ungdommen i Karmøy Kommune, både på nett og fysisk.

Dataspill er den største fritidsinteressen blant ungdom i dag. Rapporten “Møteplass Datakultur” trekker frem behovet for møteplasser hvor ungdom kan møtes og spille sammen. I “Spillerom - Dataspillstrategi 2020-2022” levert av Kulturdepartementet oppfordres kommunene å legge til rette for møteplasser for spillinteresserte. Her lokalt arrangerer vi i Haugaland Dataungdom (HADU) hvert år datatreffet Overloaded, som trekker flere hundre ungdommer fra hele regionen. Dette er et årlig arrangement, men vi ser et behov for møteplasser som er tilgjengelige hele året.

Vi i HADU har hatt et flott samarbeid med Down Under Ungdomsklubb, hvor vi har hjulpet dem med utstyr og kompetanse til sine arrangementer, samt fått hjelp til våre egne. Glenn Roger Mardal, ungdomsarbeider ved klubben, har meldt at de i flere år har kjempet for å få en nettlinje til klubben. I 2020 ble det kjøpt inn én ny PC til klubben, og de har blitt fått midler av kommunen til enda en. Maskinene skal brukes i et gamingrom, som ungdommene selv er med å utforme. Men uten internett får de ikke tatt i bruk det nye tilbudet. Uten internett er det også vanskelig å skape og opprettholde den digitale møteplassen som sårt trengs nå når alt er stengt.

Datatreffet Overloaded ble i 2020, som mye annet, avlyst. I samarbeid med Down Under Ungdomsklubb arrangerte vi et digitalt alternativ, Overloaded Online. På arrangementet ønsket vi å sette dataspill på den politiske agendaen og samlet lokale politikere til debatt. Her deltok blant annet Jarle Nilsen (ordfører Karmøy Kommune), Sigmund Lier (ordfører Tysvær Kommune) og Anders Amundstad-Balle (Leder Haugesund Høyre).

Sigmund Lier kunne melde at gaming ville bli et sentralt tema i bygging av det nye fritidshuset i kommunen. I Haugesund ser man en seriøs satsing under navnet Haugesund E-sport. Mens her i Karmøy venter de fortsatt på nettlinje slik at de også kan få etablert en møteplass for spillinteressert ungdom.

Håkon André Førre Knudsen
Styreleder i Haugaland Dataungdom

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.