Initiativtaker Siri N. Lundberg under fjorårets markering i Kopervik kirke. Foto: Elisabeth Tjøsvoll
Økning i antall overdosedødsfall:

–⁠ Det er noen svære tall

I morgen kveld markeres Verdens overdosedag i Kopervik kirke.


KOPERVIK: Markeringen torsdag er felles for hele Haugalandet. Initiativtaker for markeringen i Kopervik kirke er Siri N. Lundberg.

Hun forteller at antall narkotikautløste dødelige overdoser i Norge i 2022 var 321.

– Det er 74 flere enn i 2021. I Rogaland mistet vi 30 stykker i 2022. I 2021 var det 26. Det har også vært flere alkoholrelaterte dødsfall. I 2022 var det 384 mennesker som døde i Norge i forhold til registret alkoholrelaterte dødsfall. Det er noen svære tall, sier Lundberg.

Det er også mange som har dødd som følge av russkader som ikke kommer i dette registeret på de offisielle tallene, forteller Lundberg.

– Det er mange, mange mennesker det dreier seg om, og alle sammen har de rundt åtte - ti stykker som bryr seg om de. Dette gir ringvirkninger for masse mennesker, som familier og venner, sier Lundberg.

Verdens overdosedag markeres den 31. august hvert år over hele verden. Formålet er øke oppmerksomheten rundt overdoseutfordringer og vise medfølelse til dem som har dødd av overdoser.

– Det er for å minnes alle vi har mistet, og huske på livene som har vært. Det kjenner jeg er viktig med denne dagen. Spesielt for de pårørende tror jeg denne dagen kan være bra, for de som klarer å komme, sier Lundberg. 

Pårørende inviteres i forkant 

Selve markeringen torsdag starter klokken 18.30 i Kopervik kirke.

Det blir musikalske innslag av Stangaland brass, Kopervik gospelkor, Mads Pedersen og Jostein Jensen. I tillegg blir det to appeller. 

Kristian Støle er prest denne kvelden, mens Stanley Skeie tar seg av det tekniske.

– Alle stiller opp gratis, og det synes jeg er flott. De stiller år etter år. Stangeland brass har vært med siden 1998 i Haugesund, forteller Lundberg. 

Pårørende inviteres til å komme 17.30. Da vil det være representanter fra veiledningssenteret for pårørende og fra Rus og psykiatri (ROP) til stede. 

– Da kan folk komme og bli litt kjent med veiledningssenteret. Hun som kommer fra ROP har med seg Nalokson som er en motgift som hun vil vise hvordan skal brukes, forteller Lundberg.