Ivar Clausen fra Kopervik Rotaryklubb og daglig leder i Byen vår Kopervik, Line Østhus.

– Det er mye godt arbeid som ligger bak

Det startet som et ønske som virket litt utenfor rekkevidde. Så fikk Byen vår Kopervik gledes­beskjeden de nesten ikke hadde turt å håpe på.

KOPERVIK: Vi skrur tiden tre år tilbake i tid. Line Østhus har akkurat lagt bak seg de første månedene i ny jobb som daglig leder for Byen vår ­Kopervik da det tikker inn en uventet mail fra Kopervik Rotary­klubb. Klubben lurer på om det finnes noen prosjekter eller tiltak de kan bidra økonomisk til for å hjelpe byen.

– Det har seg slik at i Rotaryklubben så har vi fokus på å ­gagne andre. Derfor har vi vært engasjert i mange prosjekter opp gjennom, også utenlands. Etterhvert fikk vi fokus på at vi ønsket å se om vi kunne bidra mer ­lokalt, og vi ble enige om at vi skulle ta kontakt med Byen vår Kopervik, forteller Ivar Clausen om bakgrunnen for henvendelsen. 

Et møte ble holdt for å kart­legge behov og ønsker for byen. ­
I etterkant skulle organisasjonen utarbeide en aldri så liten ønskeliste, og hvor en da skulle legge lista var ikke like lett. 

– Når Ivar tok kontakt visste jeg ikke hvor mye midler det var snakk om. Vi skrev et dokument over hva vi følte byen trengte og hva vi hadde lyst på. Der skrev vi alt fra skilting og planter, og så våget vi oss til å skrive opp en scene. Men vi regnet vel aldri med at vi skulle få det, sier ­Østhus. 

Det å føre scenen opp blant blomster, maling og skilt viste seg å være et lurt trekk. Karene i den lokale Rotaryklubben lot seg ikke skremme av det omfattende ­ønsket og tok utfordringen på strak arm. 

– Når vi fikk listen satt vi oss ned og tenkte litt. Så sa vi putt, putt – vi prøver å få løst denne scenen, sier Clausen og fortsetter: – Men vi var usikre på om vi ville lykkes med det, for vi visste jo ikke hvor stor eller liten den ­skulle bli. I samarbeid med Byen vår Kopervik utviklet vi så en ­arbeidsgruppe som kartla scenebehovet, og etter det så gikk det seg til. Nå blir scenen 5x10 meter, med glassoverbygd tak. Det er mye godt arbeid som ligger bak. 


Slik blir den nye scenen i Kopervik. Illustrasjon: HOLON

En flerbruksscene for alle 

For at den nye scenen skal nå sitt fulle potensial, er det lagt ned mye tid til planlegging og utforming. I arbeidsgruppa har initiativ­takerne invitert inn representanter fra flere ulike deler av kulturlivet, slik at alle behov skal bli dekket. 

– Vi fikk inn forskjellige folk som jobber i bransjen og som har peiling på hvordan ting bør være, og som også har kommet med innspill på hva de har savnet 
på andre scener. Så nå har vi ­skreddersydd for alle behov, og ­inkludert alle de rette folkene. Så jeg blir overrasket om denne ­scenen ikke blir godt brukt, forteller Østhus. 

Byen vår Kopervik arrangerer selv flere ulike arrangementer gjennom et kalenderår. Scenen vil ikke bare komme de til nytte, men også resten av befolkningen og andre arrangører. 

[annonse]
– Det er så mange aktører og arrangører som kan bruke denne scenen. Det skal være en kulturscene for alle, konstanterer Østhus fornøyd. 

– Scenen skal være både for profesjonelle og amatører. Her kan en ha konserter, aktuelle ­debatter og foredrag, moteoppvisninger, kor og korps. Det kan også være en arena for sportslig aktivitet hvor en starter her og kommer i mål her. Ved spesielle anledninger har en mulighet for arrangementer med inngangs­billett, slik at scenen også kan brukes i kommersiell sammenheng, supplerer Clausen  om mulighetene før han fortsetter: 

– Hele tanken for Rotary når vi gikk inn for dette var rett og slett at denne scenen kan være med å øke trivselsfaktoren i byen. Og hvis trivselsfaktoren øker vil flere komme hit, og når flere folk ­kommer til byen blir det også ­lettere for næringsdrivende å få hjula til å gå rundt. 

Spiller på lag med omgivelsene 

Gjennom hele planleggings­prosessen har det vært viet et stort fokus på å få integrert ­scenen inn i byrommet på en ­nokså sømløs måte. De ulike ­elementene skal spille på lag sammen. 

– Vi ville få en god helhet, sier Clausen, som selv har bakgrunn som arkitekt. 

Arkitektfirmaet HOLON ble engasjert for å sikre at en skulle lykkes med det. 

– Som følge av nordvendt ­orientering ønsket vi ikke at ­scenetaket skulle skyggelegge uteservering på nordsiden av ­scenen. Derfor valgte vi et glass­tak slik at vi beholder lyset på serveringsarealet og utsikten fra gågata, forklarer Clausen og ­ trekker frem at glasstaket også strekker seg over Inventum sitt serveringsareal.

For å bevare utsikten ut mot sjøen har scenen fått skjulte ­vegger, som kan trekkes ut ved behov. 

– Den viktigste kvaliteten ved dette byrommet er nettopp at du har kontakt mellom gata og ­vågen. Når vi skulle bygge en scene så ville vi jo ikke ødelegge det. Derfor valgte vi den løsningen, sier Clausen. 

Scenen vil bli i samme høyde som gågata, og høyden blir ­utnyttet til å også lage sitte­plasser rundt den nye samlingsplassen. 

– I og med at scenen blir en ­meter høy har vi valgt å lage en sittebenk rundt hele, slik at en utjevner det litt. Men med rampe på den ene siden. Da kan folk ha dette som en sitteplass og møteplass også, fortsetter Clausen. 


Slik blir den nye scenen i Kopervik. Illustrasjon: HOLON

I samarbeid med Karmøy kommune

I arbeidet med utformingen så han og resten av arbeidsgruppa at selve området rundt den nye scenen også kunne trengt seg en liten oppgradering, da ble ­kommunen involvert. 

– Vi så fort at dette var et ­prosjekt som har en klar offentlig karakter. Så vi gikk til Karmøy kommune og sa at Rotary­klubben har lyst til å finansiere denne ­scenen, men at vi utfordrer kommunen til å ta arealene rundt, og det sa kommunen ja til! Så nå har kommunen prosjektansvaret og all ære til kommunen, det er flott at de har tatt dette. De fortjener all honnør, forklarer Clausen som også da sitter i prosjektgruppen som ble opprettet i kommunen. 

Selve Rotary sin del av prosjektet er budsjettert til 1 250 000 kr. Midlene har de 65 medlemmene hentet inn på ulike vis. 

– Rotaryklubben er jo ikke en klubb som hiver opp en million her, og en million der. Vi var nødt til å gå ut i samfunnet og fortelle om dette prosjektet. Så vi gikk til Sparebank 1-stiftelsen og søkte om gaver til prosjektet. De kom opp med 300 000,-. Så gikk vi til Skudenes og Aakra Sparebank, så kom de også med 300 000,-.  Inventum så store fordeler med scenen, og bidrar med 100 000,-. Så kom Rotary vest – som er Åkraklubben, de er med og ­sponser med 50 000,-, noe som er helt eventyrlig flott. Resten tar vi i Kopervik Rotaryklubb, sier Clausen og forklarer at klubben har et fond de henter ut midler til gode formål fra. 

– Vi har et kalenderprosjekt, som har blitt en ganske fin inntektskilde. Med hver måned i ­kalenderen følger det kart over en av turløypene vi har vært med og merket opp, og så selger vi inn sponsorplasseringer og slikt. ­Kalenderprosjektet har gitt oss inntekter som vi er forpliktet til å bruke uavkortet til gode formål og som dermed havner i fondet vårt. Så du kan si vi tar ganske heftig fra det fondet nå, men det skulle bare mangle, smiler Clausen.   

… og når scenen står klar til bruk? 

– Jeg kan si det slik at det er fullt mulig å ha scenen klar første halvår neste år, avslutter han. 

 

Denne saken er hentet fra årets juleavis. 
Les hele juleavisen her.

Les mer om:

Kopervik låket