Elina Haavik Dale, spaltist i Karmøynytt.

– «Det er ikke så lett å kjøre på brostein uten å bli helt milkshake i kroppen»

Skrevet av Elina Haavik Dale
30.03.2019 09:42 - OPPDATERT 29.05.2019 00:04

(Elina Haavik Dale er student og blogger. 19-åringen skriver blant annet om sitt liv med cerebral parese og epilepsi)

ELINAS STEMME: I de siste ukene har det stått veldig mye om universell utforming i medier. Jeg syns det er bra at det er fokus på dette temaet også. Vi så ordføreren i Haugesund kommune ta seg en tur i rullestol gjennom byen. Kjempebra tiltak! Han opplevde problemer med fortauskanter.

Men det handler om så mye mer! Hva med inne i lokalene, toaletter, innganger og dører? Skulle likt å se politikere prøve å kjøre elektrisk rullestol på kaien en lørdagskveld. Og ja, jeg er 19 år, jeg elsker nattklubber, konserter og nattlivet.

Som rullestolbruker selv ser jeg fort om lokalet er tilpasset eller ikke. Når jeg er på byen er det ofte en kamp for å komme seg på toalettet. Trapper eller store kanter er umulig å komme seg opp med rullestol.

Inngangspartiet er av og til veldig trangt, så med den elektriske rullestolen kommer jeg meg faktisk ikke inn. Det er bedre plass om jeg bruker den manuelle stolen, men da er jeg ikke selvstendig lenger. Den manuelle stolen er ikke noe jeg har med meg i veska i tilfelle jeg trenger den liksom. Men noen utesteder er det umulig uansett hvilken stol jeg har. Dette syns jeg er veldig dumt, spesielt dersom det er en nattklubb som jeg har lyst å komme inn på.

Når jeg kjører ned mot kaien møter jeg neste hindring: Brostein! Det er ikke så lett å kjøre på brostein uten å bli helt milkshake i kroppen, haha. Og hjulene kan sette seg fast imellom steinene, noe som i verste fall kan føre til at stolen tipper. Rett som det er må man finne omveier for å kunne komme seg fram.

Av og til kan det være godt å komme seg ut i naturen, da er det heldigvis flere områder her i lokalmiljøet som har til rettelagte løyper for rullestol. Men jeg kan selvfølgelig ikke velge og vrake turløyper på samme måte som andre.

Men uansett hvor jeg skal, må jeg planlegge først. Det er vanskelig å ta noe på sparket, da jeg vet at innganger, trapper og fortauskanter kan komme i veien.

Les mer om:

Karmoynytt