Hanne Sørvaag ute på moloen på Syre. Når hun er i Skudeneshavn drar hun ofte hit sammen med moren sin.

– Det er ikke noe å gjemme seg bak

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
07.08.2018 14:27 - OPPDATERT 07.08.2018 16:27

SKUDENESHAVN: Hanne Sørvaag har mye på hjertet når hun nå gir ut sitt aller første album på norsk. 31. august slipper hun sitt sjuende album «Som om me hørte samen» hvor hun synger på Stavanger-dialekt. I disse dager nyter hun late feriedager hvor hun blant annet tilbringer tid i Skudeneshavn hvor moren hennes bor.

– Jeg har to uker fri i strekk, noe som er ganske sjeldent. Jeg koser meg. Eller den ene dagen koser jeg meg, og så er det litt rart dagen etterpå. Jeg er vant til å jobbe mye, så med en gang du har fri så går tankene litt amok. Det dukker opp en del eksistensielle spørsmål. Når hjernen får tid til å filosofere så gjør en gjerne det.

Hun tenker ofte på tilhørighet og mye på livsstilen hun har valgt hvor reising er blitt en stor del av hverdagen. Vennene hennes bor spredt rundt omkring.

– Plutselig blir du minnet litt på hva du har sagt fra deg. Men jeg tenker at drømmen min var såpass stor og sterk at den måtte jeg følge. Det er ikke før nå disse tankene har kommet heller. Kanskje jeg bare er i en periode hvor jeg tanker masse og at jeg har et større behov for å slå røtter enn tidligere.

– Føler meg sårbar

27. april slapp hun singelen «Har eg mista deg allerede?» som er med på albumet som kommer ut i slutten av august. Inspirasjonen til denne låta fikk hun da hun for en tid tilbake opplevde at faren hennes ble syk.

– I en periode ble han så dårlig at spørsmålet om jeg allerede hadde mistet han dukket opp i hodet mitt. Pappa kom seg jo igjen og er mye bedre i dag, så da hadde jeg ikke lyst å skrive om det å miste noen på den måten. Jeg tenkte derfor at dette er en tanke som man gjerne kan føle på i et forhold også. At du begynner å lure å om det er over før det er over. At det er begynnelsen på slutten.

Hun har hentet mye inspirasjon fra sin egen barndom og oppvekst. Da hun var liten, opplevde hun blant annet at foreldrene hennes gikk fra hverandre, noe hun har mange minner rundt.

– Jeg har ikke snakket så mye om det, og jeg har ikke skrevet om det tidligere. Så det er jo litt spesielt.

– Når du i tillegg synger på norsk, så blir det veldig «nakent»?

– Ja, det er ikke noe å gjemme seg bak. Ordene blir mye mer følsomme. Jeg har jo skrevet en del om kjærlighet, noe som er vanlig i sanger. Det var det forbildene mine skrev om, så da gjorde jeg også det. Men da jeg skulle skrive på Stavanger-dialekt, så ble det fort mye mer personlig. Da måtte jeg også gå mer inn i min egen historie, sier hun og legger til:

– Det stikker litt i magen når jeg tenker at jeg skal ut med det, for jeg føler meg litt sårbar. Jeg avdekker jo ganske mye, men samtidig så føltes det naturlig å skrive om de tingene når jeg først skulle skrive på norsk.

Sørvaag er for tiden "hjemme" i Skudeneshavn. I oktober kommer hun til Haugesund for å ha konsert.

Store forhåpninger selv

Albumet har vært klart i noen måneder, og ventetiden for Sørvaag har dermed vært lang. Litt for lang ifølge henne selv.

– Ja, jeg synes det har vært veldig lenge å vente. En bør vente til over sommeren når du ikke rekker å få det ut til mai. Jeg har nok aldri vært ute i så god tid før. Hehe! Så nå er jeg gira på å få det ut.

Og resultatet er hun veldig stolt av selv.

– Jeg må være ærlig å si at jeg har store forhåpninger til albumet. Jeg synes dette er det fineste jeg har laget. Prosessen med å skrive har også vært en helbredende prosess for meg.

I fjor fikk man se og høre Sørvaag i det populære TV-programmet «Hver gang vi møtes» på TV 2 hvor hun var en av sju kjente norske artister som samlet seg på Kjærnes gård utenfor Moss for å synge hverandres sanger. Da sang hun flere av sangene på norsk, noe hun fikk god respons på.

– Jeg fikk kjempemange fine tilbakemeldinger. Sangen som er mest streamet i katalogen min, er «God morgen, min kjære» som jeg sang der. Jeg har i mange år tenkt at jeg vil spille inn en plate på norsk. Så jeg har visst at den kommer, men jeg har villet gjøre litt andre ting først. Nå var tiden inne.

Responsen på det nye albumet er hun også spent på. Selv om hun har flere album bak seg, innrømmer hun at hun er like spent hver gang.

– Du har jo sommerfugler i magen og er spent, men det er skummelt på en annen måte. Da jeg skulle gi ut mitt første album, så ante jeg ikke hva jeg gikk til. Nå er jeg mer rutinert. Jeg vet at folk ofte synes litt forskjellig, og det må jeg tåle. Jeg blir glad hvis det når ut. Hvis det ikke gjør det, så tåler jeg det også. Som artist kan du holde på lenge dersom du tåler at det svinger litt.

Utover høsten fortsetter hun med spillejobber og besøker blant annet Byscenen i Haugesund 27. oktober.

 

Les alt om:

Kultur Karmoynytt