Pål Midtbøe og Jane Jensen Skogland demonstrerer hvordan maskinen fungerer.

– Det er en flott gave å få

Skrevet av Kent Olsen
15.01.2020 13:13

I over et halvt år har Rotary-klubbene på Karmøy samlet inn penger til hjertekompresjonsmaskiner til ambulansetjenesten.

ÅKREHAMN: Tirsdag ettermiddag fikk ambulansetjenesten overrakt den fjerde og siste hjertekompresjonsmaskinen fra Rotary-klubbene på Karmøy.

Rundt 400 privatpersoner og 80 bedrifter har vært med og gitt pengegaver for å få realisert drømmen om å ha dekning med hjertekompresjonsmaskiner på Haugalandet.

– Det er jo en flott innsats og en flott gave å få. Det er totalt fire maskiner de har stått for. Det er over all forventning i forhold til det vi så for oss, for det er jo en relativt dyr maskin, sier klinikkdirektør, medisinsk service og beredskap i Helse Fonna, Sverre Kolbeinsen Lien.

– Hva betyr dette i praksis?

– Det betyr at ambulansearbeiderne får frie hender i en kritisk fase med at maskinen kjører kompresjoner og vi slipper å bruke menneskelig kraft i en fase. Maskinen har en utholdenhet som dessverre ambulansefagarbeiderne ikke har. En sier det at en person vil kunne drive effektiv hjerte- og lungeredning i tre minutt før en må rotere personell. Maskinen går til batteriet er tomt, og gir likeverdig og fullverdig behandling, svarer Kolbeinsen Lien, og opplyser at hvert batteri varer rundt en time.

LES OGSÅ: – Nå er Karmøy og Haugesund et tryggere sted

Alle bilene til Helse Fonna har fortsatt ikke en hjertekompresjonsmaskin, men nå er område tre, som er Haugalandet, dekket.

– Det er ikke standardutrustning i bilene, dessverre. Vi ser hensikten at det er ønskelig, men per dags dato så er det ikke det. Vi har en krevende investeringsportefølje med nytt bygg som krever en del og en del andre kritiske ting som må prioriteres før dette, forteller han, som avslutter med å si tusen takk til Rotary.

Sverre Kolbeinsen Lien, klinikkdirektør, medisinsk service og beredskap i Helse Fonna.

– En stor dag

For presidenten i Karmøy Vest Rotary klubb, Vidar Tveit, er det en stor dag å få kunne overrekke den siste maskinen.

– Vi har holdt på i godt og vel et halvt år med å samle inn penger fra bedrifter og givere. Det er en veldig stor dag, sier han, og tror at det blir et standardutstyr på sikt.

Sven Ytreland mottok gaven fra Vidar Tveit.

Viktig

Pål Midtbøe og Jane Jensen Skogland demonstrerte for de oppmøtte hvordan maskinen fungerer på en dukke, og de er klare på at det er et viktig utstyr de har fått i hendene.

– Det er jo så viktig. Du har en hjelper du aldri mister, Midtbøe, og fortsetter:

– En av de viktige tingene er at du kan transportere imens du driver med hjerte- og lungeredning. Det er umulig å gjøre hvis ikke.

Rotary-gjengen.