May Ingunn Vrålstad, sokneprest i Torvastad. Foto: Bodil Hagen
Andakten:

«Det at Jesus våknet opp fra døden har virkninger i vårt liv her og nå»


ANDAKTEN: Maria Magdalena er det første vitnet til at Jesus er borte fra graven. Hun er den første som forkynner det utrolige og spektakulære som har skjedd: En mann har stått opp fra de døde!

Dødskreftene herjer i vår verden. Langfredag, med lidelse og død, er virkeligheten til alle mennesker i forskjellig grad. I livet er vi på vei mot én ting: døden.

Det gode og det onde lever side om side. Det er en grunnleggende erfaring, og mange filmer og mye litteratur lodder dybdene i kampen mot lys og mørke. Store og ikoniske mesterverk har blitt til med dette som bakteppe. Et eksempel er Ringenes Herre. Når vi leser eller ser filmene, kjenner vi kanskje igjen noe av det.

Evangelisten Johannes er også en av dem som maler opp kampen mellom det gode og det onde, lys og mørke. Nå er han kommet til høydepunktet, selve perlen, i sin biografi om vennen Jesus: Døden måtte slippe taket. Livet vant. Lyset har seiret.

Det at Jesus våknet opp fra døden har virkninger i vårt liv her og nå. Det var Gud selv som døde, som ødela dødsriket og slo i stykker låsen på portene. Han nektet å godta at vi mennesker skulle leve et øyeblikk, kanskje i ren lidelse, og så dø. Hans kjærlighet til oss er så sterk at han ble et menneske selv, gikk samme vei som oss, endte opp i døden som oss – og satte oss fri. Livet, lyset og kjærligheten er sterkest og har seiret. Foran oss har vi evig liv, evig kjærlighet, evig rettferdighet.

Vi døper barna våre til denne virkeligheten. Når vi blir døpt, dør vi åndelig med Jesus og står opp med ham. Når vi hører til Jesus og er bundet til hans liv og hans navn, da er døden ikke endelig, bare en mellomstasjon. Bortenfor døden ligger Lysets rike, der vi egentlig hører til. 

Påsken må derfor feires stort. Masse godteri i påskeegget, flott musikk i kirkene, god mat og festligheter. Det hører naturlig med når vi grunner over dette fantastiske som har skjedd: vi er gitt tilgivelse og evig liv.

Evangeliet etter Johannes 20, 1-10

May Ingunn Vrålstad

Sokneprest i Torvastad

Les mer om:

Andakten