Foto: Privat

Desember og jul: –⁠ Forskjells-Norge på steroider


Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.

Et vanlig spørsmål i klasserom rundtomkring i landet for tiden er følgende: «Hva fikk du i julekalenderen i dag?» Sjokolade og blyanter svares det. Og en annen fikk linjal og pennalhus. Sjokolade fra luke 21 svarer enda en annen. Så er det en som lar vær å svare. Hjemme har de ikke råd til kalender. Hun ved siden av ham uten kalender, gliser til og sier: «Jeg fikk en ny Iphone!»

Desember måned og jula i seg selv er blitt Forskjells-Norge på steroider. Mens det ene huset i nabolaget skufler snø på gamle viset, bruker naboen varmekablene i oppkjørselen og en snøblåser for å få bort snøen. I noen hjem blir det god julemat hver dag og juletrær som bugner over av pynt og gaver, i andre hjem har de verken råd til varme, juletre, gaver, eller mer en et par varme måltider i løpet av juletida.

I Norge er det over 115 000 barn som vokser opp i fattigdom. For tiden går helt vanlige folk sine strømregninger til inkasso, lån har blitt vanskeligere å betjene på grunn av renteøkninger og både maten og drivstoffet har sannelig også blitt mye dyrere. 

Matfattigdom er et begrep som folk nå har begynt å bruke i juletider. Foreldre hopper over måltider for at deres barn skal få spise, og må stå i kø for mat-utlevering. 

Når en ikke har nok penger til et vanlig basisforbruk i vår stolte velferdsstat, da er det tydelig at noe skurrer i systemet. Det blir flere og flere fattige i Norge for hver dag som går, for hver regning som tikker inn. Samtidig må du nå ha mer enn en milliard på bok for å havne på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Det betyr altså at det finnes flere enn 400 milliardærer i Norge. Om en har lyst til å begynne å snakke om skeivfordeling, så er dette et ganske greit sted å starte. 

Det må ikke være slik som det er nå. 

Det er ingen naturlov som tilsier at folk i Norge skal gå kalde og sultne til jula, akkurat som det ikke er noen naturlov at strømmen i Norge må koste oppimot 100 ganger produksjonskostnad. Med andre ord, forskjells Norge er ikke noen naturlov, og Rødt er garantisten for å sørge for et mer fordelende og rettferdig Norge.

Det er ikke rart at regjeringen stuper på meningsmålingene, da de holder fast på politikk som øker forskjellene mellom folk og holder regningsbunken på et ubehagelig og for mange ulevelig nivå. 

Jul skal være kos. Alle fortjener å ha en verdig jul, med hva enn en julefeiring innebærer for dem. Den politikken som regjeringen fører, sørger for at mange i Norge ikke får en verdig jul. Flere får en jul preget av fleecetepper for å holde varmen, knekkebrød på julaften og det å hoppe over måltider for å ha råd til noen gaver. 

Dette er uverdig, det må tas tak nå!

Eirik Rødder

Økonomiansvarlig Rød Ungdom og Karmøybu