Vibeke Vikse Johnsen. Arkivfoto

– Dersom jeg skulle gjøre noe annet, var det riktig å gjøre det nå

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
04.04.2018 05:04 - OPPDATERT 15.08.2019 09:32

VORMEDAL: Vibeke Vikse Johnsen har lang erfaring fra Aibel med overordnet lederansvar for cirka 2500 ansatte innenfor forretningsområdet modifikasjoner og verftstjenester; prosjektledelse, ingeniørtjenester, konstruksjon og systemferdigstillelse. 2. juli har hun sin første arbeidsdag ved Karmøy rådhus. 

– Jeg tror det blir veldig spennende. Det blir mange nye ting å sette seg inn i. Jeg har jo ledererfaring og er vant til å jobbe i team. Det vil jeg også gjøre i kommunen. Så jeg kan nok dra med meg erfaringer fra Aibel inn i Karmøy kommune. Det blir nytt for meg å forholde seg til politikere, og jeg kommer til å være mer offentlig enn i min gamle jobb, men det er kjekt med nye utfordringer.

– Hva var det som gjorde at du søkte på denne stillingen?

– Jeg har ikke vurdert å søke andre jobber tidligere, men stillingen som rådmann virket veldig spennende og utfordrende. Jeg har jo vært i Aibel i 25 år hvor jeg trives veldig godt. Jeg har mange kjekke kolleger, så det blir trist å slutte. Men dersom jeg skulle gjøre noe annet, så var det riktig tid å gjøre det nå.

– Hvilken ledertype er du?

– Jeg er inkluderende. Jeg ønsker innspill, å ha det høyt under taket og at vi kan ta en diskusjon. Når vi derimot tar en beslutning, så forventer jeg at det er det vi går for og at alle forholder seg til det. Jeg har tro på at vi sammen blir gode. Jeg er ikke den som går inn og gjør ting alene.

– Karmøy kommune er en veldrevet kommune, så jeg kommer til å benytte meg av de flinke folkene på huset og bygge videre det gode forbedringsarbeidet som allerede pågår, legger hun til.

 

– Muligheter for forbedring

Da søknadsfristen til den ledige rådmannsjobben i Karmøy gikk ut den 22. januar, var det kommet inn cirka 25 søkere til stillingen. I ettertid trakk flere av kandidatene seg av ulike årsaker. Vikse Johnsen blir Karmøys første kvinnelige rådmann, men dette er ikke noe hun er så opptatt av selv.

– Det er jo kjekt å være det, men det er ikke det jeg tenker er viktig. Det er ikke hvilket kjønn du er som avgjør om du er flink i jobben din eller ikke. Det er kompetansen som er viktig.

Vibeke Vikse Johnsen er utdannet siviløkonom i 1990 og har videreutdanning fra NTNU og Handelshøyskolen Bi. I tillegg har hun hatt flere styreverv og er i dag Styreleder i Aibel Denmark AS. 

– Med tanke på at det er store budsjetter som skal forvaltes, 
så ser jeg det som en fordel å ha økonomiutdanningen i bunn. Jeg har vært i en stor organisasjon. Jeg har ikke vært i offentlig forvaltning, så det er nytt for meg, men mye av det man må forholde seg til i store organisasjoner er kanskje sammenlignbart med store kommuner.

– Hva tenker du om effektivisering?

– Jeg tror alltid at det er rom for forbedringer og at det er mulig å gjøre ting enklere. I forbedringsarbeidet er det viktig å få med de ansatte, for det er de som ofte ser muligheter og kan bidra med konstruktive innspill slik at vi sammen kan finne gode og effektive løsninger, sier hun og fortsetter:

– Det å ha fokus på forbedringer og effektivisering blir en naturlig del av hverdagen. Dette er viktig for å utvikle Karmøy kommune videre og sikre en bærekraftig drift. Vi vet for eksempel at levealderen øker og at det dermed blir mer behov for pleie og omsorg. Så det å få mest mulig ut av hver krone blir bare viktigere og viktigere. Jeg har ingen fasitsvar på dette nå, men jeg har stor tro på at administrasjonen og politikerne i Karmøy kommune sammen skal finne gode løsninger for å kunne møte disse utfordringene.

– Du kommer sikker til å måtte ta noen upopulære valg. Hva tenker du om det?

– Det kan nok være utfordrende, men det er jo en del av jobben. Det er viktig at avgjørelsene tas basert på mest mulig objektive vurderinger og fakta, og ikke minst i samhandling med andre interessenter.

 

Vikse Johnsen tok pianotimer som liten. I disse dager holder hun på å friske opp pianokunnskapene sine. – Det er skikkelig avkobling, forteller hun.

Piano og hagearbeid

Vibeke Vikse Johnsen er født og oppvokst i Haugesund, men flyttet til Vormedal i 1998. Hun er gift og har tre barn. 

– Jeg har Cathrine på 25 og Marcus og Frida på 20 som er tvillinger. Cathrine bor i Oslo hvor hun jobber. Marcus studerer journalistikk i Bodø mens Frida studerer markedsføring i Bergen. Så jeg og mannen min har huset for oss selv. Hehe! Det kan godt være det blir leilighet i Haugesund på sikt.

– Det står et piano i stuen. Spiller du?

– Jeg spiller litt, men jeg spilte mye mer da jeg var ung. Jeg hadde faktisk samme pianolærer som Leif Ove Andsnes, men dette viser vel bare at det ikke kun er læreren det står på. Jeg blir litt sur når jeg prøver å spille sanger som jeg kunne spille i ungdommen. Hehe! Jeg har planer om at jeg skal ta det litt opp igjen, for det er skikkelig avkobling. 

– Hva liker du ellers å gjøre på fritiden?

– Jeg er ikke flink i hagen, men jeg synes det er veldig avslappende å holde på utenfor. Jeg er glad i å gå tur, lese bøker og se på Netflix. Vi har også en familiehytte i Ålfjorden hvor vi koser oss i sommerhalvåret.

Les mer om:

Politikk Karmoynytt