- Man klarer ikke å gå gjennom en kreftsykdom alene, og det er jo det dette symboliserer. Du må ha noen med deg på banen enten det er mørkt, kaldt eller rått, forteller presseansvarlig Tone West og stafettleder John Roger Midtun.

- Den er en felles fiende

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
15.08.2019 17:27 - OPPDATERT 16.08.2019 08:06

31. august står nok en gang håp, samhold og fellesskap i fokus når Kreftforeningens Stafett For Livet blir arrangert for andre gang på Torvastad Idrettssenter.

STAFETT FOR LIVET: - I fjor var det overveldende med både antallet, været, innholdet og stemningen, og jeg tror det blir enda større i år, forteller stafettleder Rune Midtun. 

Stafetten i fjor samlet over 1500 deltakere og 1000 besøkende. Den 31. august kl. 12:00 går startskuddet for årets stafett. De frivillige bak var på forhånd spent på hvordan interessen dette året kom til å bli, men forteller om en overveldende respons så langt. 

 - Vi har 65 lag og over 1000 registrerte, men vi vet at det er mange flere fordi mange lag står med en registrert også registrerer de resten helt til slutt. Så vi er langt over det vi var i fjor allerede, sier presseansvarlig Tone Gjelsvik West. 

Gjelsvik West forteller at arrangementet er en flott mulighet for alle til å vise støtte og å stille opp for de som er rammet av sykdommen. 

- Det ene laget er 66 stykker, da er det jo ikke bare nærmeste familie. Det er venner, naboer og kollegaer som føler de kan gjøre noe for personen, vise støtte og samhold - at du er en del av støttenettverket, sier hun. 

Både hun og Midtun forteller om en helt spesiell og emosjonell stemning gjennom de 24 timene stafetten går over. 

- Denne sterke menneske-til-menneske følelsen av å være i et felleskap hvor alle har en positivitet. Her opplever man ting, treffer folk og hører historier. Disse samtalene, uten at de er depressive, er normale samtaler hvor folk innimellom deler det som er sterkt. Det er motiverende. For kreften den er her, og slik er det, men den er en felles fiende, forteller Midtun. 

- I gode rammer tror jeg folk har godt av å kjenne på disse følelsene sine, og at mennesker står i fokus. Det er det som er livet. Sorg og elendighet, glede og latter, fortsetter han. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Her fra fjorårets arrangement. 
Må våge å feire  
På området vil det være et eget fightertelt for de som er eller har vært rammet av kreft. Noe arrangørene håper vil bidra til å spre håp om at en kan komme seg gjennom sykdommen. 

Gjelsvik West forteller at påmeldingen for fighterteltet snart går ut, og oppfordrer enda flere fightere til å melde seg på før fristen er ute.

- Fighterne i teltet sier gjerne at «Jamen det er jo 20 år siden jeg ble frisk», men så kom og vis det! Vis det til de andre som kanskje ikke ser noe håp, at det går an å bli frisk igjen. Eller at en kan ha kreft og leve godt med det, sier hun og tilføyer: - Det er så mange som tenker død når de hører ordet kreft, men det er mange som blir friske eller lever godt med det nå i dag. 

- Jeg tror det er viktig å sette fokus på kreft, og at det er så mange positive utfall av det. At alt ikke bare skal være negativt, en skal våge å kunne feire at det går bra. En annen side her er for alle de som har mistet noen til kreften som kan bruke dette som en arena til å samles for å gjøre noe, tilføyer Midtun. 

Et døgn med mye innhold 
Foruten om selve stafetten er det lagt opp til et rikt underholdningsprogram. Blant annet Christina Bjordal, Kvednabekkjers og Slogmåkane kommer til å delta. Så dersom man ikke skal delta under selve stafetten er det uansett verdt å ta turen opp til idrettsanlegget for å vise sin støtte. 

- Arrangementet begynner klokken 12 på lørdag, da er det i gang. Så er det underholdning utover dagen. Litt konferanse, opptredener,  litt intervjuer og lysseremoni klokken 10, forteller Midtun. 

- Man kan delta med å melde på lag, melde seg på et lag som allerede finnes, delta som frivillig, eller delta som besøkende. Her kan man tilbringe en hel dag, da det blir aktiviteter og allslags, fortsetter han.