Det er tredje året Ander Totland deltar under SILK-festivalen i Skudeneshavn. Her signerer han sin nyeste bok om slavehandelen etter å ha holdt foredrag for Karmøy Senioruniversitet.

Dedikerte sin nye bok til morfar

Skrevet av Øystein Merkesvik
05.11.2018 20:05 - OPPDATERT 05.11.2018 21:05

– «Til morfar. En god mann med en god historie. Denne hadde du likt».

Slik åpner Ander Totland sin nye bok «Den norske slavehandelen» som tar for seg livet og hverdagen til norske deltakere i slavehandelen, slik det var på 1600 og 1700- tallet.

Totlands morfar, Rolf Høines blir i Skudeneshavn omtalt som mannen som samlet og samlet, men som aldri ble en skrotnisse. Barnebarnet som totalt har skrevet seks bøker de siste årene legger ikke skjul på at bestefaren har vært til stor inspirasjon i forfatterskapet. 

– Han er mitt store historieforbilde, sier Totland til Karmøynytt. (Saken fortsetter under bildet)

– Han er en legende. Første gang min far var med hjem til min mor, tok morfar med seg hesten inn på kjøkkenet, forteller Ander Totland. Her har han funnet frem et bilde av den kreative bestefaren.

Inspirert i Skudeneshavn

Forrige uke var forfatteren med bostedsadresse i Kvinnherad og røtter i Skudeneshavn på plass under SILK-festivalen hvor han deltok som både intervjuer og med lansering av to nye bøker. I tillegg til boka om slavehandelen utgir han også i disse dager ungdomsromanen «Nedteljing».

Førsteutkastet til boka ble skrevet på et pensjonatrom i Skudeneshavn i vår da han var i byen i forbindelse med et skrivekurs. På radioen hørte han nyheten om en gutt som hadde tatt livet sitt etter å ha blitt presset for penger gjennom nettstedet Chatroulette.

– Jeg tenkte at dette er noe jeg kan skrive om. Dermed satte jeg meg ned i rommet jeg hadde fått tildelt på Norneshuset og skrev og skrev og skrev. De eneste pausene jeg hadde var da jeg hadde skrivekurs på ungdomsskolen på dagtid og en god løpetur i marken hver ettermiddag forteller han. (Saken fortsetter under bildet)

I den nye boka skildrer Anders Totland livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen.

Leseprosjekt

Et halvt år senere er boka ferdig og Totland er nok en gang tilbake på Haugalandet hvor han blant annet er blitt en sentral del av prosjektet Read On som gjennomføres i skolene.

– Gjennom Read On-prosjektet har jeg vært hver eneste måned gjennom hele året enten på videregående skoler eller ungdomsskoler på Karmøy og i Haugesund, sier han.

Møter barn og unge

Det var nettopp leseprosjektet i regi av SILK-festivalen som fikk Totland til å si opp jobben som journalist og satse på forfatterskap og skrivekurs på fulltid. Han opplever møtene med de unge som svært spennende.

– De fleste skal ikke bli forfattere men mange kan ha glede av litteratur, sier Totland og understreker viktigheten av at ungene får utvikle leseferdighetene sine.

Les alt om:

Karmoynytt