marlen tjøsvoll foto hannah cohen

Debuterer med fotoutstilling

KARMØY: Når syv forskjellige mennesker skal uttrykke seg gjennom fotografi, resulterer dette i syv vidt forskjellige fotouttrykk og teknikker, og en utstilling med variert innhold. I helgen åpner Thorsenhuset i Sævelandsvik dørene og inviterer folk til fotoutstilling.

– Vi har hatt syv stykker som har gått på årskurs hos oss siden januar, så dette er deres debututstilling. Et av prosjektene har vært å tenke frem mot denne utstillingen og hvilket tema de ville jobbe med, forteller Tove Virata Bråthen i Vestfoto.

Kursdeltakerne er fra Karmøy, Tysvær og Haugesund, og gjennom ni kursdager/kvelder har de fått ulike oppgaver å bryne seg på.

– Alle har fått samme oppgaver, men de har blitt tolket ulikt. Det er gøy å se bredden i arbeidet, forteller Ida Kristin Vollum i Vestfoto.

Utviklet kreativiteten

Alle som har vært med på årskurset, hadde først vært gjennom et grunnkurs. Noen hadde lite fotoerfaring fra før mens andre behersket kameraet relativt godt. Likevel var det ikke det tekniske som lokket alle deltakerne til kurset, men heller det kreative.

– Jeg er medlem i Haugaland Fotoklubb og der er det mye snakk om det tekniske. Jeg savnet den kreative diskusjonen. Årskurset het «Kreativ fotoprosess», så det var naturlig for meg å være med. Jeg hadde et håp om å få taket på det, og det føler jeg at jeg har klart, forteller tysværbu Rolf Arne Ronæs.

Liv Kristin Stangeland fra Skudeneshavn ble med på kurset fordi hun så det var mye å lære. Jo mer hun lærte, jo mer så hun at hun ikke kunne.

– Jeg hadde lyst å finne meg selv som fotograf og finne ut hvilken vei jeg ville gå. Jeg har endret kursen utrolig mange ganger i løpet av kurset og har fortsatt ikke landet. Da jeg startet trodde jeg aldri at jeg kom til å ta mye bilder av folk, men nå søker jeg stadig etter modeller. Jeg har også gått mer over på abstrakte bilder. Det så jeg ikke for meg da jeg begynte på kurset.

Drar lasset sammen

Bodil Hagen fra Torvastad forteller at hun har fått mye mer kunnskaper når det gjelder det tekniske. Før kunne det ofte gå i auto-innstillinger.

– Da ble det ofte kameraet som styrte, og man ble ofte skuffet når man så på bildene i etterkant. Det stemte jo ikke med det man så gjennom linsen. Nå er det jeg som styrer kameraet og jeg har lært hvordan man skal fange stemningen.

Spente er de alle før utstillingen. De er glade for at de er flere som drar lasset sammen. Da føles det litt tryggere. Ordfører Jarle Nilsen er til stede når utstillingen åpnes fredag. Da er det lukket åpning, men utstillingen er åpen for alle lørdag og søndag.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
De som stiller ut bilder er: Cissel Røgelstad, Marit Haugen, Rolf Arne Ronæs, Guro Sandsgaard, Tove Skeie, Liv Kristin Stangeland og Bodil Hagen.

Vestfoto har fotokurs flere steder både nord og sør i Rogaland og i Hordaland, og grunnet god respons blir det satt opp et nytt årskurs på Karmøy i 2016.

Les mer om:

Kultur Karmoynytt