Julemarked på torget i Åkra. Arkivfoto.

De tradisjonelle julemarkedene er avlyst, men her arrangeres det mini-julemarked

Skrevet av Ann Margit Grønstad
30.11.2020 12:41 - OPPDATERT 30.11.2020 14:00

Mens de tradisjonelle julemarkedene i Karmøy er avlyst, arrangeres det et mini-julemarked på Åkra lørdag. I Kopervik spres julemarkedet utover helgene før jul.

ÅKRA/KOPERVIK: På grunn av pandemien har de tradisjonelle julemarkedene i Skudeneshavn og Vea blitt avlyst.

Også i Kopervik årets julemarked avlyst, men der satses det på «Jul i Kopervik» som et alternativt opplegg. 

— Vi har valgt å spre det litt utover hele desember i stedet for å ha ett julemarked. Vi pleier å ha julegateåpning, men det skaper for tette folkemengder. Vi våget ikke å arrangere julemarked i år, da måtte vi hatt gjerder, vakthold og lister. Det har vi ikke tid og kapasitet til. Da syns vi det var en god løsning å spre det utover, sier leder i Byen vår Kopervik, Line Østhus. 

Hun forteller at det legges opp til torghandel hver helg med flere boder, aktiviteter og litt ekstra kos. 

— Det blir ikke sceneunderholdning, men vi kommer til å lag det koselig. Kanskje dukker nissen opp og kanskje blir det overraskelser, sier Østhus som ikke vil røpe noe mer enn det. 

På grunn av korona-situasjonen kan antall boder variere dersom selgere må avlyse.

— Det har vært vanskelig å planlegge i år, men vi gjør det beste ut av det for å lage det koselig i Kopervik. Det blir ikke de samme aktivitetene og overraskelsene hver helg, så folk må gjerne ta turen for å få det med seg, sier Østhus. 

Arrangerer mini-julemarked

I Åkrehamn planlegges det et mini-julemarked kommende lørdag som plaster på såret etter at julegrantenningen måtte avlyses. Den årlige begivenheten pleier å samle rundt 600-1000 stykker. 

— Vi pleier å ha julegrantenning hvert år, men siden det pleier å komme så mange i en liten tidsperiode, har vi bestemte oss for å avlyse det. Derfor kom vi frem til at vi heller vil arrangere et mini-julemarked på lørdag 5.desember fra klokken 11-16, sier markedskoordinator i Åkrehamn Vekst, Anne Torland.

[annonse]
Daglig leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen, forteller at også de har vært inne på tanken om å avlyse julemarkedet. 

— Men for det første er det lite smitte på Karmøy, og vi gjør ikke noe annet enn det man gjør når man går inn på en butikk eller et kjøpesenter. Vi forholder oss til smittevernreglene og vi er til og med ute i friluft. Dette tror vi går greit, sier Eriksen.

Viktig for butikkene

Totalt 16 utstillere vil være på plass på torget lørdag. 

— Det er en god blanding av alt, fra dounuts til grønnsaker, snop, urteprodukter og fiskeprodukter. Vi har hatt torghandel fra mai av første lørdagen i måneden, så vi har på en måte sett hvor mye folk det har vært og hvordan det har fungert. Dette blir ikke noe nytt for oss, og vi har på en måte kontroll på hvordan det blir, sier Torland. 

Eriksen forteller at navn og telefonnummer til de som er innom julemarkedet registreres manuelt og lagres i 14 dager før det slettes. 

— Vi kommer til å sette opp bånd med hvor man skal gå inn, slik at vi vet hvem som kommer og går. Vi har lov til å ha 200 personer inne på en gang. Det kommer nok ikke 200 på en gang, så det vil nok gå greit. Utstillere må også passe på, de må ha anti-bac tilgjengelig og passe på at det ikke blir kø. Det må vi også, og vi kommer til å være der og holde vakt og gi beskjed dersom noen ikke følger smittevernreglene, sier Eriksen.

Han mener julemarkedet er viktig for den lokale handelstanden så vel som for kundene. 

— Det er viktig at vi får folk til å komme seg ut og å «handla hima». Det er ikke bare på markedet de kommer, de kommer også til å ta en tur på butikkene når de først er her, om det er på kjøpesenteret eller i Veakrossen. Det er viktig for oss at de bruker butikkene her, og det er det vi jobber for. Det er også sosialt å komme seg ut, slik at kundene våre ikke blir deprimerte i denne mørke tiden. Vi sitter mye hjemme alle sammen, avslutter Eriksen.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.