Dag-Helge Rønnevik

«De som stemmer, bestemmer!»

Skrevet av Dag-Helge Rønnevik
07.09.2019 13:03

Onsdag 28. august var jeg i Kopervik for å få med meg partilederdebatten med partiledere fra alle partiene i Karmøy. Kort oppsummert var det 10 godt voksne menn (med et par hederlige unntak) som brukte mesteparten av tiden til å gjenta gamler krangler om blant annet sykehjem i Skudeneshavn, skole på Åkra og omkjøringsveien.

MENINGER: Dette er ikke akkurat egnet for å få unge til å bli interessert i og engasjert i lokalpolitikken, tenkte jeg. “Dere stemte ditt i 2011, og vi stemte datt i 2012, så det var deres skyld”, og sånn gikk nå debatten. Jeg satt og lengtet etter noen som kunne løfte blikket litt og ha noen visjoner for kommunen! Jeg synes representanten fra Rødt var et friskt ungdommelig pust. Vi trenger flere ungdom som engasjerer seg! (At det ikke var kvinner i panelet er et så opplagt poeng at det ikke er vits å nevne...). 


Første skritt i å engasjere seg politisk er å bestemme seg for å bruke stemmeretten sin. Jeg husker godt da jeg var fylt 18 og skulle stemme for første gang. Jeg var nok langt fra sikker hva jeg skulle velge, men valgte det partiet som traff best på saker jeg var opptatt av. Jeg tror det ble SV den gangen, om jeg ikke husker feil. 


Redaktør i Haugesund Avis skrev nylig at ved kommunevalget i 2015 var det bare 56,9 prosent av karmøybuene som stemte (noen prosentpoeng under landssnittet). Dette kan bli en viktig faktor for utfallet av valget også i 2019 dersom f.eks. mange unge ikke benytter seg av stemmeretten sin. 


Min og MDGs oppfordring går derfor til alle dere unge i Karmøy kommune: bruk stemmeretten deres! Husk at det er de som stemmer som bestemmer. Hvem dere vil gi stemmen til må dere finne ut av selv. Men er dere opptatt av klimasaken og utvikling av å få aktive lokalsamfunn med gode bussforbindelser, så kan dere vurdere å stemme MDG. 


PS! Husk også at dere kan gi “slengere” til kandidater fra andre partier enn det partiet dere stemmer på. 


Godt valg!


Dag-Helge Rønnevik

Listekandidat MDG Karmøy

Kolnes