Barna følger konsentrert med når Margit forteller om de ulike grønnsakene de kan bruke i dagens fiskewok.

- De skal lære å bruke sansene sine

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
17.08.2019 13:17 - OPPDATERT 17.08.2019 16:23

20 lærevillige barn har i disse dager deltatt på sommerkokkekurs på Skaarnesheimen på Sandve.

De siste tre dagene har 20 barn fått testet sine kokkekunnskaper og lært nye retter på på Sandve. Margit Vea er personen bak det fullbookede kokkekurset. Hun har tidligere år arrangert kokkekurs for barn, men dette året gratis ved hjelp av støtte fra nærings- og fiskeridepartementet. 

- I fjor hadde vi også kurs. Da betalte de det selv, men allikevel var det populært. Men jeg synes det er veldig kjekt at det kan være et gratis tilbud. Vi får også fisk fra K-Fisk - de bidrar alltid, forteller hun og fortsetter: - Nå har vi hatt tre dager her på Karmøy og to dager i Haugesund. Så totalt fem dager med tilbud om kurs, og det er helt fullt. Så det er kjekt at det har vært så stor interesse.

Hun håper kurset kan bidra til å hjelpe barna til å fylle tiden i sommerferien med å gjøre noe gøy, samtidig som de lærer noe nytt. 

- Jeg tenkte en sommerskole er veldig kjekt, for da har ungene god tid og foreldrene er kanskje begynt på jobb igjen før sommeren er over. Da kan barna fylle den tiden med noe innhold istedenfor at de gjerne sitter hjemme og spiller eller kjeder seg.

(Saken fortsetter under bildet.)


Det har vært stor pågang på kursene, og begge har vært helt fulle. 
Viktig med variasjon
Over disse tre dagene har barna fått mer kunnskap om fisk og grønnsaker, samt hva som er god og næringsrik mat for kroppen. For Vea har det vært viktig å prøve å presentere flere variasjoner av fiskeretter for å fenge barnas nysgjerrighet, og introdusere de for nye grønnsaker og smaker. 

-  Jeg fokuserer på at de skal lære å bruke sansene sine. De er ganske kreative og synes chilli er spennende. Der hadde vi en festlig hendelse i går. De skulle smake på chili, så begynte de med tuppen. Den mente de ikke var sterk og smakte som paprika. Så samlet vi alle og begynte i den andre enden med stilken, og da kjente de at det var chili. Så da lærte de at chili er sterkere jo nærmede stilken en kommer, forteller hun smilende. 

At barna er lærevillige er det ingen tvil om der de sitter rundt bordene og engasjert kutter opp grønnsaker og fisk. 

- De blir stolte av det de lager. De forteller til foreldrene hva de har laget, og vil gjerne ha oppskriftene slik at de kan gå hjem å lage det. Så det bidrar til å senke terskelen med å lage selv hjemme, fortsetter Vea. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Alf Steinkjellå Ferkingstad (t.v.) og Sivert Svendsen er to av de yngste deltakerne på kurset. 
Har kost seg på kurs 
To av de yngste deltakerne på kokkekurset er Alf Steinkjellå Ferkingstad og Sivert Svendsen. De to 8-åringene forteller om noen innholdsrike og spennende dager. 

- Vi har lært å lage makrellkaker, og fiskespyd, så har vi lært å lage bananpannekaker, ramser de opp.

Når Karmøynytt spør hva det beste de har smakt over disse dagene er kommer det kjapt et unisont svar fra begge. 

- Blåbærgrøt, smiler de. 

Begge er enige om at de har kost seg på kurset, men om de kunne tenke seg å bli kokk er de derimot litt uenige om. For mens Sivert synes det holder med å kokkelere på kurset, er ikke Alf ukjent for tanken. 

- Det vil jeg kanskje gjøre. Jeg tenkte at jeg kanskje skulle jobbe her på Skaarnesheimen, avslutter den unge karen.