Da Karmøy ble satt på verdenskartet

Skrevet av redaksjon
22.06.2015 06:19 - OPPDATERT 22.06.2015 08:19

På denne dag for 30 år siden – 21. juni 1985 – bidro en 24-åring fra Karmøy til å sette Haugalandet, og i det hele tatt Norge, på verdenskartet.

Karmøybuen hadde dagen i forveien fullført siste eksamen på en kristen videregående skole i Trondheim, og tok til Værnes Lufthavn for å feire.

Uten dagens sikkerhetskontroller maktet den berusede 24-åringen å få med seg et våpen inn på flyet i håndbagasjen. Først viste han frem våpenet til flyvertinnen, før han ga beskjed om at han ønsket å ta kontroll over flyet – uten at noen av passasjerene fikk vite om det.

Kapringen ble meldt om klokken 15.05 på dagen, og landingen skjedde på landets hovedflyplass, Fornebu, 25 minutter senere. Tre timer senere overga kapreren seg i bytte mot en kald pils fra en av passasjerene.

Reidar Karlsen, som på den tide nvar lufthavnsjef på Fornebu, husker saken godt, og forteller følgende til Budstikka.

– Jeg hadde bakgrunn fra militæret og hadde vært flere år i utlandet, blant annet i Libanon. Derfor hadde jeg kanskje litt bedre forståelse av krisesituasjon. Men flykapring var ikke så langt fremme i hjernebarken på den tiden, og man visste kanskje ikke helt hvordan man skulle være forberedt. Men i ettertid ble det konkludert med at beredskapen fungerte denne dagen.