SKATTKAMMER: Camilla Harbu Bielecki bor i et atriumhus fra 1967, som er fylt med vintageobjekter fra 1900-tallet og oppover. Et av mange loppiskupp er den gamle skoleplansjen med papegøyemotiv. Foto: Heiko Junge / NTB

Camilla sa opp jobben for å satse på vintage

Skrevet av Kjersti Busterud / NTB
03.05.2021 15:37

For Camilla Harbu Bielecki (38) er jakten på brukte møbler og gjenstander både hobby og jobb. Her er hennes beste tips for å innrede med bruktkjøp.

– Jeg elsker å gå på skattejakt på loppemarkeder og bruktbutikker. Det er noe med spenningen ved å ikke ane hva som kan dukke opp. Et av mine siste funn er et tellurium, som var noe jeg aldri hadde hørt om en gang. Nå er det et blitt et fint blikkfang her hjemme, sier Camilla Harbu Bielecki.

Hun var opptatt av gamle ting allerede som barn, og gjorde sitt første loppiskjøp i gymsalen på barneskolen. Etter å ha jobbet mange år med mote og interiør, blant annet som redaktør av magasinet BoligPluss og USBL-magasinet, sa hun i 2018 opp jobben for å satse på vintagebutikken Tidstypisk.

Via Instagram og butikklokale i Oslo selger hun håndplukkede møbler, klær og gjenstander fra ulike stilepoker, med god hjelp fra mannen Audun Rundberg.

– Jeg er mest opptatt av skattejakten, mens Audun er god på å restaurere gamle møbler, forteller hun.

Nylig kom hun også med boka «Tidstypisk – ting som tåler tidens tann», hvor hun gir tips til hvordan du kan ta vare på gamle møbler og innrede med bruktfunn.

STUESAFARI: I stua har Camilla Harbu Bielecki olivengrønne safaristoler formgitt av svenske Arne Norell på 60-tallet. Foto: Heiko Junge / NTB

Trendy å mikse stilepoker
Hjemme hos Camilla og Audun er det meste kjøpt brukt, med noen få unntak. Møblene og gjenstandene spenner fra vintagegjenstander fra begynnelsen av 1900-tallet, til «nye» ting kjøpt brukt.

Å innrede med en blanding av gammelt og nytt er de ikke alene om.

– Det er veldig i tiden å blande ting fra ulike stilepoker. Før hadde man gjerne alt i én stil, forteller hun.

[annonse]
Men å mikse gammelt og nytt til en vellykket helhet, er ikke nødvendigvis enkelt.

– Mange synes det er vanskelig. Hvis du ikke vet helt hvor du skal begynne, kan du starte med å lagre bilder fra for eksempel magasiner og Pinterest i en egen mappe. Da er det lettere å få et overblikk over hva du liker, sier hun.

Hun oppfordrer til å prøve å frigjøre seg fra øyeblikkets interiørtrender.

– Den vanligste feilen folk gjør, er at de ikke stoler nok på magefølelsen, men velger det de tror er riktig. Hvis du velger med hjertet, får du en mer varig og personlig stil. Vi har for eksempel mange katteting fordi vi er glade i katter. Tingene sier noe om oss som bor her, sier hun.

BUTIKKLOKALE: Camilla Harbu Bielecki driver vintagebutikken Tidstypisk, som holder til i Oslo. Mange gjenstander selges også via Instagram. Foto: Sigurd Fandango

FAVORITTER: Disse to lampene er blant Camillas favoritter. Den blå PH 4/3-lampen kjøpte hun på loppemarked for 15 kroner. Kattelampen er kjøpt på et bruktmarked i England. Foto: Camilla Harbu Bielecki

Start med pynteting
Et annet tips er å starte i det små.

– Det letteste er ofte å begynne med pynteting, slik som lysestaker, vaser og småmøbler. I stedet for å kjøpe nok en lysestake i en av kjedebutikkene, kan du prøve å finne noe lignende brukt. Etter hvert kan du gå videre til større ting, råder hun.

Hvis du innreder med gjenstander fra ulike stilepoker, anbefaler hun å prøve å lage en rød tråd i interiøret. Det kan være i form av farge, materiale eller form.

Det er også lurt å ta utgangspunkt i byggestilen til huset eller leiligheten du bor i.

– Vi bor i et atriumhus fra 1967. Møblene fra den tiden er gjerne forholdsvis små og nette og beregnet på mindre leiligheter, og passer derfor godt inn her. Bor du i en gammel bygård med store vinduer og god takhøyde, kan du ha en helt annen stil, med lysekroner og større og mer massive møbler, sier hun.

Hun mener nye hus og leiligheter har særlig godt av noen brukte møbler.

– Nybygg er ofte veldig upersonlige. Da er det fint å få inn noen ting og møbler med mer patina, slik at boligen får mer personlighet og særpreg.

TELLURIUM: Camilla liker at man på loppemarked og bruktbutikker ikke aner hva som kan dukke opp. Nylig kjøpte hun dette gamle telluriumet, som viser jorda og månens rotasjon rundt sola. Foto: Camilla Harbu Bielecki

Rimelig fornyelse
En fordel med å innrede med brukt, er at du har råd til å prøve deg fram.

– Brukte møbler og gjenstander koster ofte ikke så mye, og du kan vanligvis selge dem for omtrent samme pris, påpeker hun.

Det er også en fordel for dem som er opptatt av stadig fornyelse av hjemmet.

– Hvis du finner noen brukte spisestuestoler som er enda finere enn dem du allerede har, kan du bare bytte dem ut, uten at det koster så mye eller går på bekostning av miljøet, sier hun.

Også nesten nye ting kan gjerne fås kjøpt brukt. Bielecki anbefaler særlig appen Tise hvis man er på jakt etter nyere trendgjenstander. Ellers er Finn.no og brukt- og vintagebutikker på nett gode alternativer for bruktkjøp nå som loppemarkedssesongen er utsatt på ubestemt tid.

HJEMMEKONTOR: Camilla Harbu Bieleckis hjemmekontor er selvfølgelig også innredet med vintagemøbler. Her har hun brukt noe av det siste året på å skrive bok om vintagemøbler. Foto: Heiko Junge / NTB

PERSONLIG: Camilla Harbu Bielecki har tre katter, noe som gjenspeiler seg i interiøret. Sofaen er formgitt av Fredrik A. Kayser for Vatne møbler på starten av 60-tallet. Furuhesten er et loppisfunn. Foto: Camilla Harbu Bielecki

Norsk design er etterspurt
Bruktmarkedet er selvfølgelig heller ikke helt fristilt fra trender, og Bielecki forteller at det de siste årene særlig har blitt mer etterspørsel etter norsk design.

– 1950, -60- og 70-tallstrenden har vart en god stund. Jeg tror den kommer til å holde seg, men dreie mer i retning norske designklassikere. Folk kjøper ikke lenger et teakmøbel bare fordi det er teak, men velger dem med fin design og god kvalitet, sier hun.

Nordiske møbler i furu og bjørk har også fått sin renessanse. Dessuten er lamper i art deco-stil fra 1920- og 30-tallet er populære.

Selv 1980- og 90-tallet på vei tilbake.

– Trender hopper gjerne over en generasjon, man må ha litt avstand for å synes ting er fint, sier Bielecki.

Hun håper gjenbrukstrenden har kommet for å bli.

– Å kjøpe brukt gir deg ikke bare bedre samvittighet – å innrede med bruktfunn gir også et personlig og fint hjem, sier hun.

TREMIKS: I spisestua er stoler i eik fra danske Niels O. Møller kombinert med teakskjenk tegnet av Torbjørn Bekken for Rastad & Relling. Spisebordet har Torbjørn Afdal designet. Foto: Camilla Harbu Bielecki

STILLEBEN: Camilla anbefaler å sette flere vintagegjenstander sammen til et stilleben. Her er den røde Luxo-lampen blikkfang. Foto: Camilla Harbu Bielecki

Trenden er norsk og miljøvennlig

Redaktør i Bo Bedre, Cecilie Molvær Jørgensen, forteller at det har vært en stadig økende interesse for vintage- og bruktmøbler de senere årene. Hun mener det skyldes både et bærekraftsperspektiv og at folk har blitt mer opptatt av den norske designarven.

– Miljøperspektivet er en vedvarende tendens. Folk vil ikke ha billige, masseproduserte møbler av dårlig kvalitet, sier hun.

Interessen for vintagemøbler har vært der lenge, og Jørgensen forteller at vi de siste årene særlig har fått øynene opp for den norske designarven.

– Det er blitt veldig populært å hente fram norske designklassikere. Det finnes mye god norsk design, men vi har ikke vært like flinke til å markedsføre oss som danskene og svenskene. Noen av de norske produsentene har også dykket ned i arkivene sine og satt ting i produksjon igjen, forteller hun.

Hun mener pandemien har forsterket tendensene ytterligere.

– Folk vil ha det som er kortreist og lokalt, vi vil vite hvor ting kommer fra og velger produkter med høy kvalitet laget av naturlige materialer. Vi er også blitt flinkere til å ta vare på det vi har, sier hun.

80-TALLS: Selv 80-tallet er tilbake i trendbildet, her eksemplifisert med en bambushylle med buede linjer og plantestativ. Foto: Camilla Harbu Bielecki

NORSK: Kontoret er innredet med norsk design. Stolen Gnist er formgitt av Rastad & Relling, skrivebordet Bali er tegnet av Torbjørn Afdal for Bruksbo, mens papirkurven Oval er av Einar Barnes for P. S. Heggen. Foto: Camilla Harbu Bielecki

Retro eller vintage?

Bruktgjenstander går under mange navn. I boka «Tidløst» gir Camilla Harbu Bielecki denne forklaringen på de ulike begrepene:

* Retro: Opprinnelig brukt om nyproduserte gjenstander i 1950- og -60-tallsstil, altså nye kopier og etterligninger av møbler, interiør og klær fra en spesiell epoke. I dag brukes begrepet derimot om originale produkter fra disse tiårene.

* Vintage: Ordet betyr fin, gammel årgang, og sier noe om håndverket, kvaliteten og eksklusiviteten på gjenstanden. I dag brukes det om gamle, unike klær og designprodukter fra 1920- til 1980-tallet.

* Antikvitet: For at noe skal være en antikvitet, må det være minst 100 år gammelt. Opprinnelig ble ordet brukt for å beskrive ting fra den gresk-romerske antikken. I nyere tid brukes ordet om gamle og verdifulle kunst- og bruksgjenstander.

* Second hand: Nye ting som allerede har hatt én eier, med andre ord er du eier nummer to (eller tre eller fire). Det kan være furustoler fra 1990-tallet, eller et bord som ble kjøpt på Ikea i forrige uke.

TENDENS: Redaktør i Bo Bedre, Cecilie Molvær Jørgensen, tror interessen for vintage- og bruktmøbler har kommet for å bli. En av årsakene er miljøhensyn. Foto: Bo Bedre