Ingeborg Dorthea Rasmussen fra Ferkingstad har spilt fiolin i fire år og trives på sommerskolen.

Brukte ferien på orkestermusikk

Skrevet av Kent Olsen
16.08.2018 05:21 - OPPDATERT 16.08.2018 07:21

MUSIKK: I en hel uke har 80 deltakere fra hele landet spilt utallige timer med orkestermusikk, og på lørdag var det avslutningskonsert.

Fiolinisten Ingeborg Dorthea Rasmussen (10 år) fra Ferkingstad var en av åtte deltakere fra Karmøy og deltok for andre gang.

– Jeg liker å spille raske sanger, og den jeg har likt best er The Puppet Show, forteller Rasmussen, som også liker å spille et stykke av Vivaldi som skal fremføres på lørdagskonserten.

Hun har spilt fiolin i fire år på kulturskolen på Åkra, men vet ikke hvor lenge hun ønsker å fortsette med det.

– Men jeg tror jeg vil bli fiolinlærer, kommer det fra Rasmussen.

 Har gjerne lyst å komme tilbake

Sindre Enger (15 år) deltok for første gang på sommerskolen, og forteller at han gjerne kommer tilbake.

– Det har vært gøy og vi har spilt veldig mye. Jeg har fått prøvd mer orkesterspill. Det gjør vi ikke så mye til vanlig, forteller fiolinisten, som opprinnelig er fra Oslo, men bor nå i Kopervik.

– Hvilke erfaringer sitter du igjen med?

– Vi har lært oss å følge en som dirigerer. Det lærer du ikke når du spiller alene. Og det å spille en annen stemme, og ikke bare hovedmelodien hele tiden. Det lærer du mye bedre når du spiller i orkester, forteller Enger, som har spilt i fem år.

Sindre Enger øver seg på rytmeleker.

– Jeg er imponert

Prosjektleder og kursleder Sindre Lyslo er imponert over nivået deltakerne har, og tror de har fått et bra forsprang med tanke på skoleåret.

– Det er stort å få være med på den utviklingen de går gjennom i løpet av ei uke her. De kommer på mandag og de fleste har ikke spilt sammen før. Utviklingen som skjer trygghetsmessig for både når det kommer til spilling og å bli kjent med nye venner er veldig kjekt å få være med på, forteller han.

Deltakerne har bodd på skolen hele uka, og tatt i bruk hele lokalet.

– Det er fine internater som de sover på. Det er flinke folk på kjøkkenet som lager god mat til oss. Vi bruker hele skolen til øving, og på et par tidspunkter på dagen så finnes det ikke ledige rom på hele skolen, forteller Lyslo videre, og legger til at de trives veldig godt på Karmøy.

Han registrerer at det er stor spilleglede- og interesse blant de unge for spesielt strykere.

– Det er god rekruttering for strykere rundt i landet. Jeg jobber selv på Sandnes Kulturskole. Der er det lange ventelister på fiolin. Det er ventelister de fleste steder for å begynne på strykeinstrumenter, avslutter han, og har tro på at sommerskolen kommer tilbake til Karmøy.

Sommerskolen blir arrangert av De Unges Orkesterforbund.

Sindre Lyslo er godt fornøyd med årets sommerskole på Karmøy.

Les alt om:

Kultur Karmoynytt