«Brennevin og kvinnfolk»

Kommentar ved Harald Dale:

Det gjelder å ha den rette miksen om en skal ha håp om å vinne. Slogmåkane traff tydeligvis med sine valg sist fredag da de gikk seirende ut av semifinalen i Norske talenter på TV2. Det kan ikke bare ha vært patriotiske karmøybuer som stemte på gubbene fra Åkra. Når en får flest stemmer i en slik konkurranse, betyr det at folk over det ganske land likte det de så og hørte. –Dere synger om brennevin og kvinnfolk, slo programleder Solveig Kloppen fast uten at Slogmåkane protesterte.. Semifinalesangen var en frisk begravelsessang som ikke bare handlet om en død pubvert, brennevin og øl, men som også klang godt i øret. TV-seerne må også ha likt det de så; godt voksne åkrabuer som sjarmerte både på scenen og i tv-ruta. Det må ha vært miksen som gjorde susen.

Les også: Slogmåkane videre til finalen

Jeg lot meg også begeistre og tok fram mobiltelefonen og stemte. Norske talenter er ikke et program jeg følger til vanlig, men i den første semifinalen fikk jeg streng beskjed fra mitt barnebarn i Bergen om å stemme på en venninne som hun spiller teater med. Farfar er lydig, og for første gang i min verdenshistorie stemte jeg i en konkurranse på tv, og venninna gikk videre til finalen. Sist fredag gjentok jeg øvelsen med samme suksess.

Jeg kunne ikke unngå å tenke tilbake til 70-tallet da en annen sanggruppe fra Åkra slo gjennom på TV. Den gang var det 3 Busserulls på Ferske fjes i NRK. Tidshorisonten er nokså nøyaktig 40 år og mye er forskjellig, men det er faktisk utenpå. Inni er det mye som er likt fra 3 Busserulls til Slogmåkane. Den trauste forankringen i den folkelige kulturen, tryggheten, musikaliteten, den totalt ujålete framføringen og en miks der øl, brennevin og kvinnfolk inngår enten det handler om begravelsen til en pubvert som Slogmåkane sang om, eller 3 Busserulls sin tekst om sveitsiske damer som med enkle grep lærer oss å jodle når vi besøker alpelandet. Slikt skaper humør og glede. Den urbane delen av folket oppfatter nok deler av åkrashowet som burlesk i betydningen tvilsomt, men i sum så artig at det grenser til det eksotiske. Mer eksotisk blir det når de forstår at postadressa er 4270 Åkrehamn og Karmøy, som i kraft av sine solide religiøse tradisjoner og røtter, er mest kjent som Insula santa eller ”de helliges ø”.

For den permitterte slogmåken Jarle Nilsen må følelsene være blanda. Gleden over suksessen er sikkert delt med ergrelse over ikke å være del av eventyret. Å bytte ut plassen sin i Slogmåkane med ordførerposisjonen fikk større konsekvenser enn han ante. Mens han er dømt til å synge Karmøysong med bønn sammen med kommunestyrerepresentantene, kan kompisene synge om brennevin og kvinnfolk på TV2 i beste sendetid. Jeg tenker at dersom det går an å få permisjon fra Slogmåkane, så må det gå an å få et par ukers permisjon fra ordførervervet. Det er tilstrekkelig tid til å øve og synge seg opp slik at han kan være med i finalen. Jeg er ikke i tvil om at det faktum at en av de syngende slogmåkane også er ordfører, vil gjøre finaleopptredenen enda mer spennende.
Stem på Slogmåkane. Som lojal farfar må jeg nok stemme slik mitt barnebarn ønsker. Men jeg skal heie!

Les mer om:

Karmoynytt