arkivfoto

«Brannfare i skog og mark»

Skrevet av Leserinnlegg
13.04.2019 08:18 - OPPDATERT 28.05.2019 23:47

Det generelle bålforbudet i Norge er gjeldende fra 15. april til 15. september, men uansett dato og sted er det alltid den som tenner opp som har ansvaret. Man kan ikke tenne opp ild hvor som helst når som helst. Er man i tvil kan man selvfølgelig kontakte brannvesenet. I skog og mark er det uansett ikke aktuelt.

Det er ofte lite som skal til for at en tilsynelatende kontrollert brann kommer ut av kontroll. I disse dager er det mye død vegetasjon som brenner særdeles godt. Kombinert med vind skal det lite til for at en brann kommer ut av kontroll. 

Engangsgriller kan eksempelvis holde på glør i mangfoldige timer etter man er ferdig med grillingen og litt vind kan medføre at det kommer gnister fra grillen som antenner vegetasjon. Engangsgriller blir også veldig varme og må av den grunn stå på ubrennbart underlag. Etter bruk må grillene heldynkes i vann før man kan omgjøre dem til avfall. Bruk spesialdunker der dette er til disposisjon.

Noen kommuner har laget egne grillsteder. Når disse grillstedene er tillatt å bruke er det viktig å følge de lokale reglene for disse ildstedene.

Til sist… det er tid for å rydde i hagen og det er i den anledning fristene å bruke ilden som et hjelpemiddel til å bli kvitt kvister, gammelt gress og annet brennbart som måtte befinne seg innenfor hagen fyrstikkene sin rekkevidde. Det anbefales sterkt å vurdere andre måter å kvitte seg med hageavfallet på. Faktisk er det best for hagen at løv blir liggende under trær og at øvrig hageavfall komposteres. 

Hvert år er brannvesenet ute og slukker bråte- og gressbranner hos folk som hadde full kontroll. 

Brannsjef Dag Botnen ved Haugaland brann- og redning iks har ansvar for åtte kommuner på Haugalandet og i Sunnhordland.

Han oppfordrer til aktsomhet.

Brannsjef Dag Botnen ved Haugaland brann- og redning iks. Foto: Tor Andre Johannessen

 

Les mer om:

Meninger Karmoynytt