Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Boligsjekk fra A til Å

Skrevet av Pernille Amdahl / NTB
13.10.2019 17:23

Skal du kjøpe bolig og føler deg flink om du kikker i sikringsskapet og sniffer litt på badet? Ikke stopp der. Her er visningstips fra hele alfabetet.

At beliggenheten er viktig, bør ikke ta oppmerksomheten vekk fra standarden, mener Espen Fuglesang, fagdirektør hos Norsk Takst.

– Er det et gammelt og godt brukt hus, bør man regne på hva det koster å sette tingene i stand. Er det nytt, lyst og pent stylet, må man ikke la seg blende. Noen kan ha pyntet brura.

Hvor langt unna?
Tor Brekke, seniorrådgiver hos Enova, mener i likhet med Fuglesang at det er mange forhold man bør sjekke for å spare seg for bry og utgifter senere. Men han mener også at man godt kan starte med å vurdere beliggenheten, dersom man har ressursbruk og miljø som en viktig side ved boligvalget.

– Om boligen er sentral eller ikke, vil avgjøre om man trenger bil. Skal man bli en bilfamilie eller en sykkelfamilie? Er det gangvei til tog, T-bane og buss, eller kan man gå helt fram til jobben? Et behov for bil kan igjen lede til spørsmål om parkering og lading av elbil.

(Saken fortsetter under bildet.) 


DRØMMEHUSET: Du kan overse trekkfulle vinduer, råttent panel og en grunnmur som smuldrer opp hvis du bestemmer deg for tidlig. FOTO: Vikene, Solveig / SCANPIX
Les og spør
Når det gjelder selve boligen, bør man lese gjennom hele tilstandsrapporten. Disse rapportene blir stadig mer presise, og etter hvert vil det også komme anslag på hvor mye utbedringsarbeider vil koste, opplyser Norsk Takst, bransjeorganisasjonen for takstfolk.

Det er likevel viktig å følge opp med spørsmål, mener Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos NorgesEnergi.

– Du skal ikke være tilfreds om eieren for eksempel har oppgitt at «elanlegget er nytt». Du bør vite om det er gjort på forsvarlig vis, ellers kan det gi avkorting på forsikringen dersom noe skulle oppstå. Det kan også gi store skader på huset.

(Saken fortsetter under bildet.) 


NYTT? Ny strømmåler i gammelt sikringsskap. Spør megleren når skapet sist ble sjekket. FOTO: Bendiksby, Terje / NTB scanpix


ABC på visning

Vi har samlet ekspertråd til en ABC, for deg som vil ha en bolig som varer, som ikke er for dyr i drift, og som ikke gir for store utgifter til vedlikehold senere.

A real
– En kvadratmeter er ikke en kvadratmeter, sier Tor Brekke hos Enova. – God arealutnyttelse er viktig.

Har oppholdsrommene mye yttervegg, blir det mer å varme opp.

B ad
Er luften frisk, finnes det synlig sprekker noe sted, og finnes det dokumentasjon på arbeid som er gjort? Sjekk også sluket: gammelt sluk og nytt bad kan være en dårlig kombinasjon.

C
Se! Bruk øynene. Er det maling som flasser av eller et saltaktig belegg på innvendige kjellermurer? Fukt er mest sannsynlig svaret.

Når det gjelder elanlegg, råder Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos NorgesEnergi, folk til å se etter mørke flekker på støpsler eller stikkontakter.

– Det kan være tegn på overbelastning, sier hun.

D okumentasjon
Er alt bygget eller ombygget på lovlig vis? Sjekk at det finnes byggetillatelser og annen dokumentasjon.

E nergimerking
Bokstaven angir hvor mye energi som skal til for å opprettholde et godt klima og en god temperatur. A er bedre enn G. Har du G, kan du godt ha 21 grader inne, men da bruker du mer strøm og mer penger.

– Sjekk gjerne dagens energimerking opp mot nyere tiltak i boligen, som nye vinduer og lignende. Det er ikke alltid de er tatt med i beregningen, forteller Tor Brekke.

F yringsmåte
Fyring med fossil olje og parafin blir forbudt 1.1.2020. Undersøk hvilke alternative planer eller muligheter som finnes for boligen dersom det er fyrt med olje til nå, oppfordrer Enova.

G runnmur
Er det sprekker eller setningsskader, og kan dører og vinduer være trege å åpne? Dersom huset ligger i bratt terreng, er det også lurt å forhøre seg om dreneringen. Her kan det være høy vannbelastning fra skråningen bak huset.

H vem?
– Vet man hvem som står bak vesentlige utbedringsarbeider i boligen? Få greie på om det er fagfolk eller «hemsløjd» – flikking utført av folk som kan mangle autorisasjon og kunnskap.

I solasjon
Ikke glem å undersøke om veggene er isolert, og om det trekker fra vinduer og dører.

– Du kan jo gå med tjukk genser, men er det kaldt, må du varme opp mer og strømutgiftene øker. Her kan det fort bli snakk om tusenlapper da 70 prosent av strømforbruket er koblet til oppvarming av bolig, sier Lund Thune.

J uridiske forhold
Er arbeidene ved boligen dokumentert, har man fulgt byggetillatelser, og følges forskriftene på alle boarealer?

K ledning
Dersom det er gamle yttervegger av tre: Er det tegn til råte? Har du en mistanke, stikk en spiss gjenstand inn i veggen for å sjekke.

L ademuligheter
– Er det ikke lademuligheter for elbil, kan det koste litt å legge opp til det selv. Husk at man ikke bare kan stikke kontakten i veggen, sier Lund Thune.

M ugglukt
Lukt av mugg og mose, innesperret og tett luft er et dårlig tegn, særlig i bad, kjeller og loft. Oppholdsrommene bør også ha god ventilasjon.

P ipe
Når ble det sist utført tilsyn av pipe og ildsteder? Foreligger det pålegg om utbedring?

R eguleringsplaner
– Det er lurt å finne ut om det kan komme et høyt hus rett utenfor leiligheten, eller om det finnes andre byggeplaner for området som kan påvirke din eiendom negativt, sier Espen Fuglesang, fagdirektør i Norsk Takst.

S olceller
– Et fint energitiltak, men god isolasjon er vel så viktig. Jeg ville heller valgt vekk solceller i en godt isolert bolig enn å ha solceller på taket av en dårlig isolert bolig, sier Brekke.

T ilstandsrapport
Kan ikke sies for ofte: Sett deg inn i tilstandsrapporten, og be om å få en dersom den ikke følger med salgsoppgaven. Her skal det finnes en vurdering av avgjørende forhold som våtrom, elektrisk anlegg, tak, kledning, drenering osv.

U teområder
Må noe gjøres? Om det er et hus på skråtomt med en støttemur, og denne begynner å forskyve seg eller smuldre opp, må du kanskje bygge ny. Se hva som trengs, og få et bilde av hva det kan koste, råder Fuglesang.

V induer
Spør etter alder, og sjekk om de er punkterte (om det er luft mellom isolasjonslagene). Nye vinduer kan koste 10.000 kr eller mer for utskifting.

X -faktor
Faller du pladask? Vær ekstra obs, og ikke la deg blende!

Ø konomi
Regn på utgiftene hvis det er mye som må utbedres. Fuglesang forteller at ny drenering kan komme på over 3000 kroner meteren, nytt bad på 200.000-250.000 kroner.

Å lreite naboer

Sagt på en annen måte: Tenk at du skal trives i det daglige. Flytting og kjøps- og salgsprosesser koster sekssifrede beløp, og du vil ikke gjøre det for ofte!

Kilder: Der ingen navngitte kilder er sitert, kommer rådene (med unntak av det siste) fra Norsk Takst