Naboene på «Mykjetunet» har sett seg lei av urokråka som plager dem. Ole Johannes Ferkingstad /Privat

Nabolaget blir plaget av illsint kråke - se video!

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
24.12.2019 08:30 - OPPDATERT 21.10.2020 10:40

For fem måneder siden flyttet Line Otten og Joachim Tjøsvoll inn i det nye boligfeltet «Mykjetunet» på Vormedal sammen med to barn. Nå er idyllen snudd grunnet ubudne gjester.

For kort tid siden sto det nye boligfeltet «Mykjetunet» klart i Vormedal. Et fint lite nabolag hvor det sosiale står i fokus. Naboene er så og si rett utenfor døra. 

Men ikke alle naboer er like hyggelige. Som for eksempel kråka i treet rett bortenfor boligfeltet. Line Otten fra Stavanger møter Karmøynytt sammen med kjæresten Joachim Tjøsvoll fra Åkra rett utenfor leiligheten deres tirsdag. 

– Vi måtte bare kontakte avisa med denne absurde historien, forteller Otten, som også konstanterer at hun er dyreelsker. 

Fra før av har paret to barn, hunden Helga og to kaniner. Livet på «Mykjetunet» har for inntil to uker siden smilt for den lille familien. Helt til en merksnodig kråke begynte å plage dem. 

Urokråka legger fra seg tydelige spor, og det skal nå være skraper som ikke forsvinner fra vinduene. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Hakker på vinduer 

– Flere ganger om dagen angriper denne kråka  vinduet vårt og kliner fett og avføring utover hele stuevinduet, samt vindu i andre etasje. Om natten hamrer gjerne kråka på vinduer i 15 minutt, bare for å plage oss. 

Ikke nok med at den frekke kråka holder voksne og barn våken om natta - den driver også med hærverk. 

– Kråken har ødelagt alt av planter jeg har hatt stående på terrassen. Terroren fra kråken har eskalert den siste uke, og gjennom samtale med naboer har vi funnet ut at det bare er tre av leilighetene som blir plaget. Jeg aner ikke hva vi har gjort galt, forteller hun til Karmøynytt. 

Mens Karmøynytt snakker med mor i huset kan man høre kråka skrike i det fjerne, samtidig som flere «kompiser» kommer til mens vi snakker. 

– Det er bevisst. De sitter å følger med oss og bare venter på å få gjøre noe mer, forteller hun. 

Otten forteller at kråka holder på som den selv vil: Om det er å stjele mat fra grillfester, hakke på vinduer og andre deler av huset, drite ned biler eller hva som helst. Alt for å terge de som bor der. 

- Han er en jækel, forteller Tjøsvoll lattermild. 

Vil komme til bunns i saken 

Paret har kontaktet Karmøynytt i samråd med naboer for å komme til bunns i saken. 

– Har dere provosert kråka på noe vis? 

– Janei, eller naboen har jo kanskje skreket litt ekstra på den, men sånn ellers har vi ikke gjort noe for at dette skal skje. Jeg prøvde å gi kråka mat, men den har han ikke rørt en gang. De vil bare hakke på vinduene våre. Kanskje han ikke liker de nye tilflytterne, spør hun. 

Line Otten sammen med hunden Helga. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Paret vil komme til bunns i saken, men erkjenner at det er vanskelig å vite hvordan man kan stoppe en kråke. 

– Vi kan jo ikke avlive den heller, så vi må jo bare prøve å bli venner med kråken. De er smarte fugler de der kråkene, forteller hun. 

– Han er her hver dag å hakker hele veien, forteller også nabo Charlotte. 

– Liker å plage

Karmøynytt kontakter professor Tore Slagvold ved UIO som tidligere har undersøkt rundt kråker og deres atferd. Han forteller at det ikke er unormalt at kråker styrer litt på som de selv vil. 

– Kråker er ganske lure og rampete. Nå vet jo ikke jeg alderen på kråken, men spesielt om det er dyr i nærheten liker de å terge. Som regel går det over etter en kort periode, men jeg har forståelse for at det er irriterende, men de er nok bare tilfeldige ofre,  forteller han til Karmøynytt. 

Også plantene får gjennomgå. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Slagvold forteller at det kan være lurt å prøve å skremme kråka tilbake, da for å få den til å forsvinne. 

– Det å lage litt bråk eller klappe høyt i hendene kan hjelpe med å skremme kråkene unna, forteller han og fortsetter: 

– En annen lur ting kan være å henge opp cd-plater som glinstrer. Det er forstyrrende for kråka, og jeg tror det kan holde dem unna. Blinkingen plager dem, men man kan også prøve å sette opp en stor plastikk-ugle,  sier han til Karmønytt. 

Otten, Tjøsvoll og restene av naboene som også er offer  håper urokråken snart vil gi seg slik at idyllen nok en gang kan oppstå på «Myketunet». 

– Naboene tror jo sikkert vi er tulleruske siden ikke alle har opplevd det. Vi flytter ikke, så vi må nok komme til en enighet, innrømmer Otten.