Bibliotekarene Elin Frøland Rødder og June Sørensen skryter over barna sin innsats under Sommerles.

– Blant kommuner som er omtrent like store har vi ligget foran

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
04.09.2019 17:05

For første gang har biblioteket deltatt i «Sommerles» - det har gått over all forventning.

KULTUR: For første gang har Karmøy Folkebibliotek deltatt i det nasjonale konseptet Sommerles. Sommerles er en lesekonkurranse for barn som går ut på at barna leser bøker i sommermånedene og samler poeng. 

– Vi fant ut i fjor høst at vi hiver oss på, det har gått over all forventing, forteller June Sørensen ved biblioteket i Kopervik. 

– Da hadde vi fått tips fra andre bibliotek at vi bare måtte bli med. Det viser godt igjen på utlån at folk er engasjert i dette, tilføyer kollega Elin Frøland Rødder. 

1366 barn i kommunen har deltatt i konkurransen. Det er en prosentandel på 33,33% av elevgrunnlaget i kommunen. Over en tre-måneders periode har de lest i gjennomsnitt 11 bøker hver. 

– Det er ganske mange bøker per barn. Av de kommunene som er omtrent like store som Karmøy har vi ligget foran og har veldig gode tall. Barna har vært veldig flinke, skryter Sørensen. 

Konkurranseinstinktet kicket inn 
Allerede fra startskuddet gikk i juni merket bibliotekarene trøkket fra konkurransen. 

– Ungene ble skikkelig engasjerte og fikk konkurranseinnstinkt, smiler June. 

Damene forteller at biblioteket tidligere har kjørt lesekonkurranser i sommermånedene, men aldri før har det skapt så stort engasjement som i år. De tror at måten konseptet er bygget opp, hvor barna kan følge med på hvilke level vennene ligger på har mye av æren for det. 

– Dette funker nesten som et dataspill. For hver bok og side de leser får de så og så mange poeng, så går de opp i level. Når de har nådd visse levels får de premie. De kan også se hverandre sine level. Da ser de gjerne at venner har gått opp i level, og da vil de jo prøve å nå samme level selv, forklarer Sørensen og tilføyer: - Jeg tror det er derfor Sommerles har blitt så populært som det er blitt. Dette er så kjent for dem, det er elementer de kjenner igjen fra dataspill.

Har ført til økt aktivitet
Som følge av konkurransen har biblioteket opplevd en økt aktivitet og at flere nye barn har registrert seg og fått lånekort for første gang.

– Med Sommerles har vi nådd ut til flere. Jeg vet det er mange som har kommet på biblioteket for første gang og fått lagd lånekort for at de skulle delta på Sommerles. Vi har merket at det har vært en oppgang, så vi håper jo at det fortsetter, forteller June. 

At konseptet har slått an blant barna på Karmøy er det ingen tvil om, og bibliotekarene har allerede fått høre at flere gleder seg til neste år. 

– De gleder seg allerede til neste år. Jeg hadde noen innom her senest i dag som skulle bli med til neste år også, smiler Elin.