Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; ytringsfrihet i fokus

BIBLIOTEKSPALTEN: Frank Rossavik har en lang karriere bak seg som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse, han har blant annet sittet seks år i Kringkastingsrådet og åtte år i styret for Fritt Ord. I boka «Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise» uttaler han seg om spørsmål han tar opp til drøfting rundt ytringsfriheten. Står ytringsfriheten under et press vi ikke ser konsekvensene av? Rossavik har fulgt utviklingen i samfunnsdebatten siden da norsk politisk ledelse og størstedelen av norsk presse sviktet under striden om Muhammed-karikaturene. Han har konsentrert seg om virkningene av selvsensur og ting man ikke «kan» si i offentligheten. Ytringsfriheten er demokratiets bærende premiss, og i denne boka gir Rossavik oss en gjennomtenkt begrunnelse for et åpnere og friere debattklima.

Boka med tittelen «I mørket» av forfatter Cara Hunter er den andre spenningsromanen med kriminalinspektør Adam Fawley i hovedrollen. En kvinne og et barn blir funnet innelåst i en kjeller, de er så vidt i live og de kan ikke identifiseres. Mannen som eier huset er gammel og forvirret, og påstår at han aldri har sett dem før. Nabolaget er selvsagt i sjokk, for hvordan kunne dette skje rett foran øynene på dem uten at noen har oppdaget noe? Kriminalinspektør Adam Fawley vet at ingen er så uskyldige som de ser ut til, og i jakten på spor kommer han over en forbindelse til en sak han jobbet med for flere år siden. Det gjaldt en savnet kvinne og et barn, og saken ble aldri løst. Det viser seg at huset til denne kvinnen ligger rett ved siden av den gamle mannens hus, og Fawley mener forbindelsen kan bringe rettferdighet til kvinnene. Men det er noe som ikke stemmer med den lille gutten fra kjelleren….

Donatella Di Pietrantonio er en italiensk prisbelønt forfatter som nå er oversatt til norsk med romanen «Arminuta. Den hjemvendte». Arminuta er en 13 år gammel jente som har vokst opp som enebarn i en beskyttet tilværelse, i en villa ved stranden i en større kystby. Plutselig en dag blir hun tilbakeført til en familie hun aldri har hørt om, men som viser seg å være hennes opprinnelige familie. De hun til nå har kalt mamma og pappa er fjernt beslektet med dem, og nå vil den biologiske familien ha henne tilbake. I den gamle tilværelsen hadde hun venninner, fritidsinteresser og fine klær, moren var omsorgsfull og faren var politimann og hadde stor bil. I den nye familien er det rotete og kaotisk med mange barn, det er skittent i huset og liten plass til henne. I begynnelsen deler hun seng med sin sengevætende søster Adriana. Hun blir satt til å gjøre husarbeid som hun ikke har noen erfaring med, og maten skal deles på mange. Noen av de nye søsknene er fiendtlig innstilt mot henne, og den nesten voksne storebroren virker mer enn broderlig interessert. Det blir etter hvert lillesøsteren Adriana som blir det faste holdepunktet, når Arminuta stiller spørsmål ved sin nye plass i livet.