Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; vold, kjærlighet og hvordan ta et bedre grep om livet

LITTERATUR: Romanen med tittelen «Sanger om våpen» av Jennifer Clement forteller historien om fjorten år gamle Pearl. Hun bor i en ødelagt bil i en bilpark i Florida sammen med moren sin. Pearl har eget rom i forsetet og moren i baksetet, og bagasjerommet er fullt av minner fra et tidligere liv. De to overlever på pulvermelk, insektsspray og betingelsesløs kjærlighet, helt til moren forelsker seg i Eli Redmond. Hun blir både forvirret og søvnløs, og klarer ikke helt å ta seg av datteren lenger. Pearl blir tatt inn i varmen hos meksikanske Corazón, som elsker å pusse våpen og høre Pearl synge. Samtidig får moren en liten pistol i kjærlighetsgave av kjæresten. Dette er en fortelling om kjærlighet, utenforskap, tilhørighet og vold.

Den danske forfatteren Ane Riel har skrevet to kriminalromaner. Den nyeste ble utgitt på norsk i 2017, og ble tildelt flere priser. Men hennes første krimroman kom allerede i 2013, og er nå oversatt til norsk med tittelen «Slakteren i Liseleje». Vi møter Judith Abild Behring, en søt eldre dame på overflaten, men egentlig går hun med planer om å ta livet av postmannen. Hun holder også øye med byens tre drankere, Hans, Christian og Andersen. Så går handlingen tilbake i tid til 1948, der en kvinne føder en sønn som hun kaller opp etter overlegen på sykehuset, Jørgen, i stedet for Herman som er navnet på mannen hennes. Vi lurer jo på hva historien om Herman har med handlingen å gjøre og hva det betyr at han utdanner seg til slakter, men det blir oppklart senere i boka. Dette er en krim som er mer gemyttlig enn grotesk, der vi møter både folkelivssatire og humor blandet med blodige innslag.

Boka med tittelen «Når livet setter seg i kroppen: Oppmerksomt nærvær, muligheter, valg» av forfatteren Eldri Steen kom ut første gang for 16 år siden. Nå er den utgitt i en fjerde utgave, siden etterspørselen etter boka fortsatt er stor. Hovedbudskapet er at de færreste plager eller sykdommer har kun en fysisk eller psykisk årsak. Vi er hele mennesker der kropp og sinn påvirker hverandre, og plagene kan ha mange individuelle sammenhenger. Livet setter seg i kroppen på oss alle, og med stemmer som sier at vi må, bør og skal kan kroppen vår gi uttrykk for smerter, indre uro og stress. Ved å lære oss å lytte til signaler og ta dem på alvor før plagene setter seg fast, kan vi bli mer bevisst på hva kroppen prøver å fortelle oss. Gjennom øvelser og pasienthistorier gir denne boka oss verktøy til å ta et bedre grep om livet.