Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Vil du fôre fuglene i vinter?

BIBLIOTEKSPALTEN: Vinteren nærmer seg, og mange fuglearter finner veien til fuglebrettet utenfor kjøkkenvinduet. I boka «Fugler vi fôrer» av Karl H. Brox og Øivind Leren finner man gode råd enten man bare har et enkelt brett utenfor vinduet, eller om man driver fôring i stor stil med flere brett og fôringsautomater rundt om i hagen. Det blir solgt rundt 16 000 tonn med villfuglemat i året, og ca. 400 000 nordmenn hjelper fuglene med mat i vinterhalvåret. Mange er ikke klar over at ulike fuglearter har ulike typer favorittmat, så ved å variere mattilbudet kan man få et mye rikere utvalg arter inn på fuglebrettet. Vegetasjonen rundt fuglebrettet har selvsagt også mye å si. I denne boken finner vi råd om forskjellig mat til hver enkelt art, og mye av gleden ved å invitere de ulike fuglene inn er å bestemme arten – noe vi også får hjelp til i boka. Plassering av fôringsbrett og automater er også et tema, i tillegg til tidspunkt for fôring, renhold og sykdommer. 

Biologen Hanne Eik debuterte med romanen «Den gylne tigeren» tidligere i år. Det handler om den norske kvinnen Julie, som bor i Singapore sammen med ektemannen Patrik. Hun vil så gjerne ha barn og leve et normalt liv, men ryktene om ektemannens sidesprang sprer seg stadig i omgangskretsen. Samtidig blir de truet av en mann som Patrik har noe uoppgjort med. Julie prøver å holde fasaden men klarer ikke å finne mening i alt som skjer, og når hun minst venter det får hun hjelp fra helt uventet hold. Hun havner så langt unna sin vante verden hun kan komme, i en jungel blant en stamme kalt Temiarfolket. Temiar er en urbefolkning som bruker drømmetolkning som en sentral del av livsførselen sin, og Julie får innpass blant befolkningen etter en litt vanskelig begynnelse. Det handler om ulike kulturer, om magien i det mellommenneskelige, om kjærlighet og om en gyllen tiger. Hanne Eik har bakgrunn som biolog, og har bodd i Singapore.

Krimromanen «Kongen» er foreløpig den siste bokutgivelsen til Tom Egeland. Monica Collett Archer og datteren Ingrid på 14 år blir begge kidnappet, og finansmannen Christian Collett Archer blir krevd for en enorm sum i løsepenger for datteren. Om kona Monica er det stille. Richard Skøyen er Archers sikkerhetssjef, og til tross for at han råder sjefen sin til å koble inn politiet fra første stund, nekter Archer en stund av frykt for at kidnapperne vil skade Monica og datteren. Sikkerhetssjefen er en mann som trives dårlig med autoriteter og som helst vil gjøre ting på sin måte, men etter en skyteepisode i Maridalen som nesten går galt vil han gjerne samarbeide med politiet. Og slik blir det. Han og politietterforsker Siri Schau samarbeider om å finne den skyldige, og de leter etter kidnapperne både i Oslos underverden, i italiensk mafia og i lyssky finanskonserner. Spørsmålet er om motivet er penger, eller om løsningen ligger et helt annet sted? 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.