Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten, urbane dyr og hjemsøkte hus

BIBLIOTEKSPALTEN: Det er utrolig hvor tilpasningsdyktige dyr og planter kan være. Menno Schilthuizen er en nederlandsk evolusjonsbiolog som har forsket på evolusjon i byene, og gitt ut boka «Darwin i byen: Evolusjon i gatenes jungel» med bakgrunn i forskningen. Vi er på full fart mot en fremtid der tre fjerdedeler av jordas befolkning bor i byer, og store deler av planetens areal har blitt urbanisert. Når mye av det som er igjen er dekket av jordbruk, beitemark og plantasjer, ser man at dyre- og plantelivet finner nye tilfluktssteder. Evolusjonen har tatt en overraskende vending, og i følge Menno er byene svaret på hvor naturen skal gjøre av seg. Urbane dyr blir stadig mer oppfinnsomme. Duene som bor i byer har utviklet en fjærdrakt som tåler forurensningen bedre, og ugress som vokser i sprekkene på fortauene har tilegnet seg en ny type frø. Svarttroster som holder til i byen er til og med i ferd med å bli en helt ny rase, med navnet Turdus Urbanicus. Planter og dyr finner nye måter å overleve på i vår ugjestmilde verden av asfalt og stål, og selv om artsmangfoldet svinner hen kommer også nye og spennende livsformer frem i lyset. Forfatteren viser oss gjennom denne boka at evolusjonen i byene skjer mye raskere og på mer forunderlig vis enn Darwin kunne våge å drømme om.

Romanen «Hjemsøkelse» av Jenny Erpenbeck handler om et sommerhus som ligger ved en sjø i Brandenburg, ett eller annet sted mellom Berlin og grensen til Polen. Huset ble bygget av en arkitekt på 20-tallet med forseggjorte detaljer. Det har fargede glassvinduer, en jernfugl smidd på balkongrekkverket og en skjult dør i kleskottet på soverommet. Etter hvert ser vi ulike eiere flytte inn og ut. Det begynner med storbonden som eier grunnen, fortsetter med en jødisk tøyfabrikant som gjør stedet til sitt ferieparadis, deretter kjøper naboen, en arkitekt, hus og grunn på salg før krigen og betaler «avjødisiferingsavgift» til staten. Etter krigen må arkitekten flykte til Vest-Berlin etter å ha kjøpt kapitalistiske skruer. Det henger mørke skygger rundt huset og landskapet rundt; en ung kvinne drukner seg i innsjøen, de jødiske naboene forsvinner en etter en, Den røde armé raserer huset og hagen, en kvinne gjemmer seg i kleskottet i krigens siste kaotiske dager, en ung østtysk student forsøker å svømme til frihet i vest og et ektepar returnerer fra brutalt eksil i Sibir. Den eneste som holder seg trofast ved huset er gartneren, som fortsetter å vanne blomstene og vedlikeholde huset. Dette er en fortelling om Tysklands nyere historie med jødeforfølgelsene, andre verdenskrig, DDR og murens fall.

Ukas krimroman har tittelen «Dødeland» av forfatteren William Shaw, og er den tredje boka om kriminaletterforskeren Alexandra Cupidi. Handlingen starter med at de to 17-årige guttene Tap og Sloth stjeler en bag med to mobiltelefoner i. De kommer fra ressurssvake hjem, begge har enslige mødre og bor i et fattig strøk. De kontakter «onkelen» til Tap for å få ham til å selge den dyreste telefonen for dem, men når de får vite at «onkelen» er drept blir de livredde og stikker av. De prøver å gjemme seg, stjeler mat fra en butikk, og blir hele tiden jaget av mannen som eier mobiltelefonen. Samtidig blir det oppdaget en avkuttet arm i et av de utstilte verkene på Turnergalleriet, og førstebetjent Alexandra Cupidi blir sendt ut for å etterforske saken. Hun leter i blinde, og de som eier kunstverket tar det ikke alvorlig. Hvem tilhører armen, og er vedkommende fortsatt i live? Cupidi blir også bekymret for de to guttene som er på rømmen, og som etterlater seg en sti av døde mennesker. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.