Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Unike overnattinger – fra vintønner til gamle bilvrak

BIBLIOTEKSPALTEN: Landet vårt har mange flotte steder å by på for de som ønsker å reise rundt og bo på steder utenom det vanlige. Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland og redaksjonen i Vagabond Reiselyst har gitt ut boka «110 unike overnattinger i Norge». Der byr de på møter med dem som har ofret både krefter og penger på å skape sitt eget eventyrsted, slik at andre kan ta del i drømmen. Hva med å overnatte i en vintønne, en nedlagt silo eller et gammelt bilvrak? Man kan ta en natt i en glassdome med utsikt mot nordlyset, i en tretopphytte formet som en kongle, en vakker speilglasshytte, eller kanskje en stavkirke i tretoppene? I denne boka finner vi mange gode ideer til en romantisk helgetur med kjæresten, annerledes vennehelg eller familieferie i sommer. Vi får presentert vågalt design og nyskapende arkitektur, historiske minner og nærhet til naturen. Her finner man kanskje gode tips til årets sommerferie, for de som kan og vil ut på tur?

Dora Thorhallsdottir har gitt ut sin første roman med tittelen «Bente blir Bente». 49 år gamle Bente Knightly har jobbet i samme barnehage i hele sitt yrkesaktive liv, hun er gift med Victor, har to voksne sønner, og nå er hun på vei inn i overgangsalderen. Da hun en dag vinner begge vinflaskene i ukens vinlotteri til tross for at hun bare har kjøpt to lodd, men oppfører seg som om hun skulle fått parkeringsbot, sender sjefen henne i terapi. Bente er skeptisk til terapeut Edel J. Fredheim, og synes det er pinlig å bli en del av statistikken over kvinner som går i terapi fordi livet er «litt vanskelig». Men samtidig er hun drittlei av alt; av mannen Victor som aldri hører etter og bare ber henne skjerpe seg, eller gjør narr av det hun sier. Hun er lei av jobben der hun har tilbrakt halve livet, av sønnen Amund som har funnet en kjæreste hun ikke liker, og den andre sønnen, Jack, som ikke finner ut av hva han vil og stadig kommer i konflikt med faren – en konflikt hun havner i midten av. Sist men ikke minst er hun lei av seg selv, og dermed legger hun motvillig ut på en reise for å gjenoppdage gleden i livet og tørre å gjøre det man har lyst til. Boken er full av herlige betraktninger og morsomme hendelser, men den er også preget av alvor og respekt for hverdagsmennesket. Dora Thorhallsdottir er norsk standupkomiker, foredragsholder og familieterapeut.

«De tause» er tittelen på den siste krimromanen til Yrsa Sigurdardottir i serien om Huldar og Freyja. En kald dag forsvinner et lite barn fra en barnevogn i Reykjavik. Elleve år senere har lille Iris vunnet kampen mot kreften etter en vellykket ryggmargtransplantasjon. Det eneste viktige i perioden etter operasjonen er å passe på at hun ikke blir utsatt for smitte, siden både immunforsvaret og vaksiner blir «nullet ut» av ryggmargstransplantasjonen. I ukene etter operasjonen skal Iris bare leve i total isolasjon og kun treffe de aller nærmeste, men plutselig får hun meslinger. Sykdommen krever sitt, og foreldrene står tilbake i bunnløs sorg. Faren søker oppgjør med personen som smittet henne, for i hans øyne er vedkommende en morder som han vil stille til ansvar. Han oppsøker helsemyndighetene for å prøve å presse de for informasjon om hvem som ikke har vaksinert barna sine, og han etterforsker om noen uvaksinerte fremmedarbeidere kan ha krysset Iris sin vei. Han oppfattes som truende og uberegnelig, og når en ung vaksineforsker blir funnet drept og partert, havner den ustabile faren snart i søkelyset. Politimannen Huldar og psykologen Freyja må igjen samarbeide om en sak med mange irrganger, der ingen svar er enkle. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.