Bibliotekspalten uke 20

BIBLIOTEKSPALTEN: Det er skrevet mange bøker om vikingene og tittelen «Havets herskere: Vikingene i krig og fred» er en av de nyeste som er gitt ut. Havet var en del av en verden som menneskene i Europa trodde var endeløst og ufarbart. Dermed kom vikingene som regel uventet og overraskende i skipene sine, og forsvant tilbake over havet med byttet og ofrene. Fra 700-tallet og frem til 1100-tallet landet vikingskipene på nesten alle strender i den vestlige verden, og Europas historie ble forandret i møtet mellom kulturene. I denne boka presenterer Kim Hjardar vikingenes samfunn og livsstil, og han forteller om skip, våpen og religiøse praksis. Den nådeløse kampen om Skandinavia blir fortalt på en oversiktlig måte, illustrert med bilder av historiske funn og rekonstruksjoner fra livet til vikingene.

Laura Djupvik har gitt ut ny roman med tittelen «Hjartet er ingen logrande hund». Her får vi historien fortalt av en navnløs, kvinnelig forteller, som drar til barndomshjemmet for å pleie sin dødssyke mor. Fortelleren kommer fra en liten øy der alle kjenner alle, og hun er vokst opp i et religiøst hjem. Hun og moren hadde et felles språk som var preget av ironi og distanse til denne verdens «syndere og tollere». De hadde en ganske avansert humor, og moren fortalte små historier mens hun arbeidet og datteren hang rundt henne. Nå har ikke moren lenger språk, hun har brukt talemaskin en stund og kommunikasjonen har blitt mer alvorlig. Kvinnen som forteller prøver å befri seg fra fortiden, og i møtet med sykdom og død stiller hun spørsmål ved hvem hun egentlig er og vil være. Hun kjenner på skammen over å ikke ha klart å skape sitt eget liv, og ønsker å komme nær mannen hun elsker. Dette er en fortelling om tap av tro og spørsmål om tilhørighet.

Den sist utgitte romanen til Anna Gavalda har tittelen «For ope hjarte», og er en samling av syv historier om sorg og kjærlighet. En langtransportsjåfør ringer og ber om fri fra jobb, for han må av gårde for å avlive hunden sin – sin trofaste følgesvenn gjennom mange år. En sørgende og alkoholisert enke og tobarnsmor blir fascinert av en kvinne på en bar som er forelsket i en mann. Problemet er at mannen er gift, og vil ikke gå fra kona si. En leder av en stor bedrift sitter på et hotellrom i Seoul og skriver brev til den døde naboen sin, og en jente fra Paris møter en rik type som drømmer om å bli poet. Jenta jobber med dyr og vet at hun alltid vil være elsket av dem, men kan hun stole på kjærligheten fra et annet menneske? I denne romanen møter vi to kvinner og fem menn som alle bærer på sorg eller ensomhet. De befinner seg i forskjellige livssituasjoner og kommer fra ulike samfunnslag, og nå gjør de et forsøk på å åpne seg for andre.

Krimromanen «Sett av den døde» av forfatteren Eirik Husby Sæther er den tredje boka om Mikael Wulf. Han er en politimann i tredveårene som jobber på krimvakta i Oslo der han etterforsker mistenkelige dødsfall. En kvinne blir påkjørt av toget ved Oslo S, og hodet blir kuttet av. Øynene hennes røper at det ikke var selvmord, og politiet kommer frem til at det er en prostituert kvinne som er drept. Men de finner ikke identiteten til kvinnen, noe som gjør det vanskelig å finne gjerningsmannen. Handlingen veksler mellom Oslo i nåtid og Moskva et par år tidligere, og vi blir dratt med inn i en verden av stoffmisbruk, prostitusjon, fornedrelse og død.