Bibliotekspalten uke 19

Anna Örnberg har gitt ut en bok med tittelen «Gjør det fint i hagen», der hun presenterer mange ideer til hvordan vi kan fornye hagen med enkle grep og med materiale vi gjerne har liggende. Her vil både nybegynneren og den mer erfarne hagefikseren finne inspirasjon til å skape sin drømmehage. Man kan bygge insekthotell, snekre bord og benker, støpe fuglebad, eller få tips til å dekorere en sjarmerende, gammeldags hage. Eller kanskje er en asiatisk, moderne hage mer fristende? Uansett om man er ute etter en stor forandring eller bare gjøre det finere i et bortgjemt hjørne, finner man tips til store og små uterom i denne boka.
 
Den finske forfatteren Tommi Kinnunen har gitt ut ny roman med tittelen «Skår», der Finlands dramatiske historie blir fortalt gjennom tre dager og tre søsken. Jussi, Helmi og Raili har blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet der glassverket er arbeidsplassen til alle i bygda. Faren til søsknene forsvant til Amerika rett etter andre verdenskrig, moren døde få år senere, og siden det har de vært alene. Jussi trives med enkle rutiner og har få ambisjoner. Den dagen som skildres fra hans liv, havner han i elva og reddes av arbeidskamerater som vanligvis pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Helmi er akkurat blitt enke, og strever med å ta vare på datteren Saara. Raili er den sterke og myndige, men hun skjuler vonde og vanskelige minner fra oppveksten. Gjennom fortellingen av tre dager i de tre søsknenes liv, avdekkes skjulte allianser og motsetninger.
 
Romanen «Sammen» av Julie Cohen er en kjærlighetshistorie fortalt bakover gjennom fem tiår. En morgen våkner 80 år gamle Robbie med kona Emily sovende ved siden av seg. Han står opp og kler på seg, lager kaffe, mater hundene - akkurat slik han pleier å gjøre. Men før han går ut døren, legger han et brev på nattbordet til Emily. Handlingen han gjør etterpå får livet hennes til å falle sammen. Etter hvert i historien beveger vi oss tilbake til året 1962, når Emily og Robbie møter hverandre for første gang. Vi treffer familien til Emily, og sønnen til Robbie. Robbies handlinger blir mer forståelige når historien deres blir rullet opp, og vi oppdager at de to skjuler en forferdelig hemmelighet som de gjør alt for å beskytte.
 
Katrine Engberg er kjent for krimbøkene «Krokodillevokteren» og «Blodmåne». Nå er den tredje boka i serien kommet, med tittelen «Glassvinge».  Vi følger politibetjentene Jeppe Kørner og Anette Werner, men denne gangen er Anette i fødselspermisjon og Jeppe må drive etterforskningen sammen med Falck. En kvinne blir funnet drept i en av byens fontener, og politiet står overfor en drapsmetode de ikke har sett tidligere. Kroppen har samlinger av små, symmetriske kutt, som har ført til kvinnens død. Hun har rett og slett blødd ihjel. Etterforskningen fører Jeppe til helsevesenet og en privat omsorgsbolig som er blitt stengt på grunn av en hendelse. De som vet noe om hva som skjedde, er enten døde eller forsvunnet. Det dukker opp enda et lik, og nå klarer ikke Anette å holde seg unna saken lenger. Hun starter sin egen etterforskning innimellom amming og bleieskift, og tenker ikke på at det er farlig å operere alene før det er for sent…