Bibliotekspalten uke 18

«Mamma i balanse. Fortellinger og fakta om norske mødre og arbeidslivet» er tittelen på en bok skrevet av Thea Storøy Elnan og Silje Bringsrud Fekjær. Ideen til boka ble til når en stresset forlagsredaktør møtte en like stresset professor i en barnehagegarderobe hver morgen. De to forfatterne forteller om hvordan norske kvinners arbeids- og familieliv ser ut, for det å balansere mellom jobb og familie kan være vanskelig, selv i likestilte Norge. Velger man å være hjemmeværende eller karrierekvinne, må man gjerne forsvare valget overfor mennesker som velger annerledes. Gjennom oppdatert forskning og statistikk, i tillegg til intervjuer med kvinner som har valgt ulikt for å få arbeids- og familiekabalen til å gå opp, får vi et innblikk i livet i norske hjem.
 
Edgar Burås er forfatteren bak boka med tittelen «Mordet på Lemuel Gulliver: og den sanne beretningen om hans ukjente reise». Alle kjenner historien om Gullivers reiser, slik den ble skildret av Jonathan Swift. Edgar Burås er et pseudonym for en anonym forfatter som hevder å ha vokst opp i Afrika som barn av to misjonærer. Han pådro seg malaria i 2009, og førtidspensjonerte seg etterpå. I boka får vi lese om Robert Loxleys jakt etter sannheten om Gulliver, om møtet med mannen og historiene han har valgt å skjule. Vi får historien om bortkomne manuskripter og spennende detektivhistorier, om reiser til steder som ligger langt unna vår forstand, om fjerne øyer, bitte små dyr og hestevesenene houynhnm-ene. Vi får også lese om en gripende kjærlighetshistorie. Dette er en fortelling for alle som liker gode eventyr.
 
I romanen med tittelen «En gentleman i Moskva» av Amor Towles er handlingen hentet fra sommeren 1922. Grev Alexander Rostov er mottaker av Saint Andrew-ordenen, medlem av Jockeyklubben og «Master» i den edle jaktkunst. Nå blir han eskortert ut av Kreml, over den Røde Plass og inn på de Hotel Metropol. Et bolsjevikisk tribunal ser på ham som en uforbederlig aristokrat, og dømmer greven til husarrest på livstid i et av byens flotteste hotell. De neste tiårene tilbringer han i et lite loftsrom, der han blir sittende som passiv tilskuer til de dramatiske endringene i Russland. Amor Towles reflekterer over tid, historie og samfunn ved hjelp av humor. Boka kom ut i USA i 2016, og er oversatt til over 20 språk etter det, nå også på norsk.
 
Anne Mette Hancock har gitt ut andre bok i krimserien om Kaldan og Schäfer med tittelen «Mercedes-snittet». Lukas er forsvunnet fra skolen, og i skolegården møter journalisten Heloise Kaldan sin nære venn og etterforsker Erik Schäfer. De finner mobilen til Lukas, og det blir oppdaget at gutten var besatt av pareidoli; et fenomen der man ser mønstre i tilfeldige ting. Et foto av en låvedør som ligner et ansikt blir særlig interessant i etterforskningen, og de stiller seg spørsmålet om det kan være der Lukas er. Heloise jobber med en artikkel om soldater med posttraumatisk stresslidelse, men blir bedt om å stoppe denne for å dekke saken om den forsvunne gutten. Men når det dukker opp fakta i Lukas-etterforskningen som peker i retning av traumatiserte soldater, trenger Schäfer hjelp fra Heloise for å finne vei i virvaret av spor som finnes. Dette er en nervepirrende psykologisk krim. Den første boka i serien har tittelen «Likblomsten».