Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; trenger du argumenter for eller mot bompenger?

Med boka «Bompengeboka: Politikk, sirkus og motstand» av Elisabeth Bergskaug får du argumentene du trenger til å vinne diskusjonen, enten du er for eller mot bompenger. I 2013 var bompengeinntektene på åtte milliarder kroner, i 2019 vil de passere 13 milliarder. Bompenger er en upopulær finansieringsmetode, og en undersøkelse viser at to av tre ønsker mer statlig finansiering av norske veier fremfor bompenger. Mange politikere sier at de ikke liker bomstasjoner, likevel kommer det stadig flere. I 1975 fantes det én bom på veien i Lier utenfor Drammen, men i dag er det 83 stasjoner bare i Oslo-området og 250 på landsbasis. Denne boka presenterer fakta og argumenter for og imot, og vi får en bred omtale av debatten om bompengesystemet. Vi kan lese om hvordan bompengeprosjekter vedtas, om de såkalte bypakkene og hva det koster å kjøre gjennom bommene. Forfatteren er journalist i ABC Nyheter med samferdsel som spesialområde.

Forfatteren Haruki Murakami har kommet med ny roman med tittelen «Drapet på kommandanten. Bok 1: En idé gir seg til kjenne». Den handler om en trettiseks år gammen portrettmaler som blir dumpet av kona, og etter en omflakkende tid får han låne et hus av en venn oppe i fjellene. Huset tilhørte tidligere en berømt maler; Tomohiko Amada, som malte i den klassiske japanske nihonga-stilen. En dag finner portrettmaleren et gammelt maleri av Amada bortgjemt på loftet, og så begynner det å skje merkelige ting. Motivet på maleriet er «Drapet på kommandanten», hentet fra Mozarts første scene i operaen «Don Giovanni», hvor kvinnebedåreren dreper Dona Annas far – kalt kommandanten. En dag kommer en velstående nabo fra den andre siden av dalen med et ønske om å bli portrettert, og han tilbyr portrettmaleren en enorm sum for å male ham. Men mannen er «ansiktsløs»; han mangler noe i personligheten sin. En tretten år gammel jente dukker opp, og når kommandanten trer ut av maleriet i en miniversjon og begynner å blande seg inn, blir det hele ganske surrealistisk. De overnaturlige fenomenene er en del av den japanske fortellertradisjonen Murakami presenterer, og den navnløse fortelleren er en ensom ung mann som leter etter en retning i livet og kjærligheten. 

I krimromanen «Venneforespørsel» av Laura Marshall får hovedpersonen, Louise Williams, en venneforespørsel på Facebook fra en tidligere skolevenninne, Maria Weston. Det er i for seg ikke så merkelig, bortsett fra det faktum at Maria har vært savnet i mer enn 25 år. Hun ble sist sett på en avslutningsfest på skolen, og siden hun aldri ble funnet har hun blitt antatt død. Louise har båret på en forferdelig hemmelighet hele livet, og når hun får flere meldinger fra Maria føler hun seg tvunget til å gjenoppta kontakten med gamle venner som hun lenge forsøkte å imponere. Vi blir tatt med tilbake til skoledagene i 1986, og historien blir knyttet til det som skjer i 2016. Forfatteren bruker Facebook til å skape en blanding av frykt og spenning, noe som fører til at et stadig større edderkoppnett av personer fra -86 blir involvert i nåtiden. Louise forsøker å finne ut av hva som egentlig skjedde på avslutningsfesten, og hun skjønner at det er mye hun ikke ante. Dette er debutboka til Laura Marshall, og den er blitt solgt til en rekke land.