Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; tips til spikking og ferielektyre

Lurer du hva du skal finne på i sommer? Fortvil ikke, for nå har Norges eneste spikke-kjendis, Eivind Falk, gitt ut «Den store spikkeboka»! Dette er boka som vil bli spikkernes «bibel». Her får både gammel og ung, nybegynnere og drevne spikkere svar på mange spørsmål. For eksempel: Hvordan finner man gode emner? Hva kan spikkes? Hvordan behandler man emnene? Spikkerne får tips til utforming, behandling og dekor av ferdige gjenstander. Dette er både en morsom og nyttig hobby som gjør godt for sjela. Forfatteren Eivind Falk er direktør for Norsk håndverksinstitutt på Lillehammer, og han er levende opptatt av håndverk og treskjærerarbeid. Han drar rundt og holder foredrag og seminarer, og har gitt ut tre bøker til sammen om emnet.

«Uten innkommende ordre» er en lettlest og humoristisk bok som passer godt til sommerlektyre. Forfatteren er Linda Skomakerstuen, også kjent for boka «Uten vesentlige feil og mangler» som kom ut i 2017. En morgen våkner Vilma etter en fest og innser at hun har gjort en stor tabbe. Hun ønsket seg i utgangspunktet en rolig sommer, men nå har hun inngått et veddemål hun ikke kan komme ut av. Vilma jobber på en hagemøbelfabrikk uten innkommende ordrer, hun er 34 år og bor hjemme på jenterommet hos foreldrene etter å ha blitt kastet ut av samboeren. Veddemålet hun har inngått på fest går ut på at hun skal tilbringe sommeren på en øy alene i telt, der hun skal være selvforsynt med mat. Dersom hun ikke klarer å gjennomføre dette, vil den nye dama til samboeren overta katten hennes i tillegg til samboeren som hun alt har lagt beslag på. Samtidig skjer det noe på den andre siden av fjorden nattestid, som har sammenheng med forsvinningen til morens tvillingssøster for femti år siden…

Litt krim er greit å ha med på ferie, og for de som er tilhengere av forfatteren J. M. Arlidge kan jeg fortelle at den sjette boka i Helen Grace-serien er kommet til utlån i biblioteket. Tittelen er «Den som ikke har gjemt seg nå», og denne gangen har Helen Grace havnet bak lås og slå i fengsel. Der sitter hun sammen med morderne hun har fått dømt og satt inn, men selv er hun uskyldig anklaget og jobber for harde livet for å bevise sin uskyld. Målet er å holde seg i live frem til rettsaken, men når et mishandlet lik blir funnet i nabocellen, ser det ganske mørkt ut. Helen må finne morderen som går løs i fengselet før det er hennes tur. Dette er en samfunnskritisk krimroman rettet mot fengselsvesenet i England.