Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; tilbake i tid


BIBLIOTEKSPALTEN: Gaute Grøtta Grav er kjent som programleder i «Farmen», serien på TV2 som sender vanlige folk tilbake i tid for å leve slik forfedrene våre gjorde. Nå har han gitt ut en bok med tittelen «Nevenyttig: Alt du trenger for å klare deg selv». Her kan du lære praktisk kunnskap om spikking, speking, sylting, sanking, garving, båltenning, trefelling og mye mer, noe som kan være til inspirasjon om du drømmer om et enklere og rikere liv. Gaute Grøtta Grav har vært programleder for Farmen i snart 20 år, og i løpet av denne tiden har han lært mange teknikker, håndverk og oppskrifter som tidligere var helt naturlig for en ekte nordmann å kunne. I dag går det meste raskt og lydløst, men tenk så gøy det er å samle hele familien for å gjøre ting fra bunnen av! Man kan sette poteter i hagen, lage såpe og stearinlys, tenne bål uten fyrstikker, tove, jakte og partere vilt og foredle råvarer til gode måltider. Det er synd om basiskunnskapen til forfedrene våre går tapt, men med denne boka kan man gjøre en innsats for å bli handykvinne eller –mann.

Romanen «Nickel-guttene» av Colson Whitehead er basert på virkelige hendelser fra de mørkeste kapitlene i svart amerikansk historie. Det handler om Elwood Curtis som blir forlatt av foreldrene seks år gammel, og vokser opp hos bestemoren i Tallassee i Florida. Elwood får toppkarakterer på skolen og han tar ekstrajobb i tobakksbutikken til mister Marconi. Han sverger til overbevisningen som Martin Luther King jr. har gitt ham; at han som ung svart mann er like mye verdt som enhver hvit amerikansk borger. En dag blir han fristet til å haike med en mintgrønn 1961-modell Plymouth Fury, men det viser seg at bilen er stjålet og Elwood får skylden. Han blir dømt og sendt til ungdomsanstalten Nickel-akademiet, der han velger å følge Martin Luther King jr sin filosofi; å ikke hate. Han blir kjent med Turner, som synes at Elwood er håpløs naiv. De blir begge ofre for Nickels groteske system, der de som gjør opprør forsvinner for alltid. De to guttene klarer å flykte, og sammen tar de skjebnesvangre valg som skal få betydning flere tiår frem i tid. Dette er en sterk roman, skrevet av samme forfatter som utga «Den underjordiske jernbanen». 

Spenningsromanen «Så var hun borte» av forfatteren Lisa Jewell handler om Laurel som fortsatt leter etter datteren sin Ellie Mack. Ellie var femten år, yngst av tre søsken og nettopp ferdig med eksamen før sommerferien når hun forsvinner sporløst. Ti år etter treffer Laurel den sjarmerende Floyd, og hun tilbringer etter hvert mer og mer tid sammen med ham. Han har en ni år gammel datter som heter Poppy, og når Laurel får hilse på henne får hun nærmest sjokk. Poppy er som et speilbilde av Ellie når hun var på den alderen, og nå blir hun hjemsøkt av alle de ubesvarte spørsmålene igjen. Hva skjedde med Ellie, er hun fremdeles i live? Noen bærer på en stor hemmelighet, og Laurel gir ikke opp håpet om å finne datteren igjen.