Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; søvnløshet og krigshistorier

Anders Bortne har slitt med søvnen i seksten år, og har forsøkt å få hjelp flere ganger - uten resultat. Han jobber som taleskriver i et departement i tillegg til at han er forfatter, og han har en tegneserie i en dagsavis. Han er også involvert i noen musikkprosjekter, og sist men ikke minst har han familie med to små barn. I boka «Søvnløs: Tusen våkenetter og én løsning» forteller han om kampen for å få sove. Han prøver alt fra sovemedisiner, yoga og urter til akupunktur og hypnose. Han leter over alt etter en løsning, og svarene han får er både hoderystende, latterlige og tankevekkende. Samtidig beskriver han søvnens historie og grunnen til at vi egentlig trenger søvn. Dette er en bok for alle som ligger våkne om nettene og lurer på hvorfor, og boka passer også for de som ligger ved siden av dem. Løsningen er ofte nærmere enn man tror, og for Anders lå den rett over gaten. 

 


Romanen «Tatovøren i Auschwitz» av forfatteren Heather Morris er bygget på en sann historie om Lale Sokolov. Lale vokser opp i Slovakia, og som 26-åring blir han tatt av nazistene og sendt til fangeleiren i Auschwitz der han får tildelt nummeret 32407. Tallene blir tatovert på armen hans av en fransk fange, og samtidig som Lale blir satt til byggearbeid får han også undervisning i tatoveringskunsten. Når den franske fangen forsvinner, blir Lale utpekt til å bli den nye tatovøren. En dag tatoverer han armen til en kvinne; Gita Fuhrmannova, og det ender med at de to forelsker seg. Når krigen er over finner de hverandre igjen på en togstasjon, og etter litt vandring slår de seg ned i Australia der de etablerer seg og får familie. De fortalte ingen om hvordan de traff hverandre, først når Gita gikk bort kom historien ut. Tre år før Lale døde i 2006 hadde forfatteren Heather Morris lange intervju med ham, og slik ble boka til. Det var viktig for Lale å få fortalt at han ikke jobbet for nazistene av fri vilje, men for å beholde livet i fangeleiren. Boka er planlagt filmatisert.

 

 


D. B. John har gitt ut spionthrilleren «Nordstjernen», en bok som blir sammenlignet med «Jeg er Pilegrim» av Terry Hayes. I 1998 forsvinner Jennas tvillingsøster Soo-min fra en strand i Sør-Korea, og det antas at hun er blitt kidnappet av nordkoreanske agenter. Jenna og Soo-min er amerikansk-koreanske med koreansk mor og en afroamerikansk far som har en høy grad i det amerikanske militæret. Tolv år senere er Jenna i gang med en lovende, akademisk karriere med Korea som fagfelt. Når hun blir oppsøkt av CIA og tilbudt en stilling med mulighet for oppdrag i Nord-Korea, takker hun ja for å få mulighet til å lete etter søsteren. Samtidig oppdager oberstløytnant Cho i Pyongyang at han kan være i slekt med en landsforræder, noe som kan bety døden for ham og hans familie. En bondekone i Nord-Korea finner en internasjonal hjelpepakke i skogen som hun selger på svartebørsen. Skjebnene til Jenna, Cho og bondekonen møtes, og spenningen bygger seg opp…