Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Smykker i ull for hender og føtter

BIBLIOTEKSPALTEN: Strikking er en kjær hobby for mange, og strikkebøker finnes det mange av på markedet. «Ninas beste votter og sokker: Inspirert av norsk tradisjonsstrikk» av Nina Granlund Sæther er en av de siste vi har fått inn på biblioteket. Her kan man finne hele 44 oppskrifter på votter og sokker i friske farger og avdempende toner i ulike garnkvaliteter og med varierende grad av mønster. Alle mønstrene er Ninas eget design, og alle er inspirert av norsk tradisjonsstrikk. Man lærer ikke bare å strikke vakre «smykker» i ull for hender og føtter, men også litt om strikketradisjoner fra ulike deler av landet vårt. Forfatteren gir råd om opplegg, felling og mønsterstrikk som gjør veien til et ferdig votte- eller sokkepar morsom og enkel å følge. Nina Granlund Sæther er utdannet faglærer i forming, og jobber nå som journalist og ansvarlig redaktør for Hus & Bolig. Hun har skrevet en rekke bøker om strikking og annet håndarbeid, og leverer også design til ukepressen samt holder foredrag om strikking. 

«Etter punktum» er tittelen på forfatteren Berit Rødstøl sin andre roman, der handlingen spenner over et tidsrom fra tidlig 1990-tall frem til 2018. Når Stine var bare en jentunge, var faren hennes bussjåfør for en gjeng fotballungdommer. På en ferjetur triller bussen i sjøen, og en venninne av Stine omkommer. Det hele er en tragisk ulykke, men den lille vestlandsbygda de bor i klarer ikke å takle sorgen. Familien til Stine blir utsatt for hat, hevnreaksjoner, utfrysninger og beskyldninger som gjør det ulevelig for den lille familien til bussjåføren. Handlingen i romanen starter i mai 2017, og Stine har nettopp flyttet tilbake til familiegården som ligger brakk og forfaller. Foreldrene er døde, de hadde et tøft liv etter ulykken og taklet det ikke så godt i ettertid. Stine har alltid hatt et godt forhold til ekteparet på nabogården, og de prøver å hjelpe henne så godt de kan nå når hun ønsker å flytte tilbake. Men bygdedyret har ikke glemt, det legger fortsatt skylden på bussjåføren for ulykken som skjedde, og skylden går i arv.

Den svenske forfatteren Stina Jackson har gitt ut sin andre krimroman med tittelen «Ødemark». Det handler om tre generasjoner i utkanten av bygda Ødemark, nord i Sverige. Den gamle faren, Vidar, er gjerrig, kald og brutal. Datteren, Liv, er bokens hovedperson. Hun jobber på stedets eneste bensinstasjon og har lett etter utveier hele livet, selv om de ikke fører noe sted. Hun bor fortsatt hjemme hos faren i det slitte huset, og sammen med dem bor også tenåringssønnen hennes, Simon. Han står alltid alene i skolegården, men plutselig finner han seg en venn. Mange lurer på hvorfor Liv fortsatt bor hjemme hos faren, som det ryktes er en veldig rik mann fra penger han har tjent på kjøp og salg av skog. Men pengene har han ikke brukt på noe, minst av alt på familien sin. Det går rykter om at han har gjemt hele formuen hjemme i et pengeskap, og enkelte tenker at han kan være et lett bytte. Så skjer det et drap. «Ødemark» er en spenningsroman med et sterkt fokus på forventingen om det som skal skje, om menneskers tilhørighet både til hverandre og til stedet der de vokste opp, og hvor vanskelig det kan være å bryte opp. Stina Jackson ble tildelt Glassnøkkelen i 2019 for beste nordiske krim, etter utgivelsen av den første krimromanen «Sølvveien».

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.