Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; slaget om USA

BIBLIOTEKSPALTEN: Hans Olav Lahlum er en kjent forfatter, historiker, biograf og sjakkspiller. Nå har han gitt ut bok med tittelen «Trump, Biden og slaget om USA», som er en lettlest og fortellende dobbeltbiografi om Donald Trump og Joe Biden. Den 3. november 2020 avgjør valget i USAs 50 delstater hvem som blir landets president og verdens mektigste politiker for den neste fireårsperioden. Den 74 år gamle og sterkt omstridte presidenten Donald Trump utfordres i år av den 77 år gamle demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Lahlum gir leserne en kvalifisert analyse av deres sjanser til å vinne høstens presidentvalg, og samtidig får leserne en nyttig innføring i USAs politiske system og et tankevekkende innblikk i hvordan supermakten USA gradvis ble til et dypt polarisert og splittet samfunn. Selv om Lahlum er nøytral, bekrefter boken at valgkampen 2020 står mellom to opportunistiske menn som er glad i oppmerksomhet og elsker å høre sin egen stemme. Begge er hvite menn født på 1940-tallet. De står imidlertid langt fra hverandre politisk, og er svært ulike personer som har gått to helt ulike veier frem til årets presidentvalg.

Romanen «Ved ulvens bord» av forfatteren Rosella Postorino har handlingen hentet fra Tyskland under andre verdenskrig i 1943. 26 år gamle Rosa flytter sammen med moren når faren dør, og Rosas ektemann drar til krigsfronten som soldat for å kjempe for tyskerne. Når moren blir drept under et bombeangrep drar Rosa til svigerforeldrene i Berlin, og har ikke noe alternativt valg når SS forlanger at hun skal bli prøvesmaker for Hitler. Tre ganger om dagen skal hun og ni andre kvinner dra til det hemmelige hovedkvarteret, Ulvehiet, for å smake på maten før den blir servert Føreren. De blir blant annet hentet tidlig om morgenen for å smake på Førerens frokost, for å unngå at han kan bli forgiftet av den. Kvinnene tvinges til å spise noe som kan ta livet av dem hver dag, og de deler seg inn i to grupper: De lojale fanatikerne på den ene siden, og kvinnene som Rosa på den andre; de som insisterer på at de ikke er nazister selv om de hver dag risikerer sitt eget liv for Hitlers. Rosa lever samtidig i spenning for ektemannen, om han overlever livet ved fronten. Romanen er basert på en sann historie.

Ellen G. Simensen gikk på Cappelen Damms Krimforfatterskole der blant annet krimforfatteren Torkil Damhaug underviser, og nå i høst har hun debutert med romanen «Tro meg når jeg lyver». Politimannen Lars Lukassen er hovedkarakteren i boka, han bor sammen med datteren Annie på Hønefoss. Annie har det ikke helt greit på skolen, og når læreren Johanna flytter til byen for et vikariat vil hun gjerne hjelpe Annie. Johanna finner etter hvert tonen med Lars, men det viser seg at hun har hemmeligheter med seg i bagasjen. Samtidig jobber Lars med en sak hvor en tidligere klassekamerat blir funnet død, og saken blir mer kompleks enn han hadde regnet med. Situasjonen på politistasjonen forverres når en uhyggelig skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Dette er en psykologisk krimroman som handler om relasjoner, familieforhold og mørke krefter i menneskesinnet.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.