Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Sjøveien fra Egersund til Trondheim

BIBLIOTEKSPALTEN: I boken med tittelen «Kystpilegrimsleia: Sjøveien til Nidaros» har fotograf og forfatter Rune Nylund Larsen dokumentert pilegrimsleia fra Egersund til Trondheim på bestilling fra prosjektet Kystpilegrimsleia. Pilegrimstradisjonen opplever nå en renessanse over hele Europa, og fylkeskommunene fra Rogaland til Trøndelag har sammen med Riksantikvaren, kirken og lokale aktører tilrettelagt en kystlei med 26 nøkkelsteder som alle har en spesiell historisk og kulturell verdi. I Rogaland er de fem nøkkelstedene Egersund kirke, Obrestad fyr, Stavanger domkirke, Utstein kloster og Avaldsnes kirke. I 2018 ble Kystpilegrimsleia fra Egersund til Trondheim offisielt godkjent som St. Olavsled og Europeisk kulturvei. Denne boken er en flott reise som ledsages av de store historiefortellingene om nasjonsbygging, innføringen av kristendommen og reformasjonen, men også de nære historiene om folk som har klort seg fast ytterst i havgapet. Kystpilegrimsleia kan reises både sjøveien og landeveien, og man kan dra både med båt, kajakk, sykkel, bil, offentlig transport eller en kombinasjon av disse.

Bjørn Olav Johannessen har gitt ut romanen «Avskjedstaler gjennom tidene», der vi møter en snart 50 år gammel navnløs, ugift mann som har jobbet 25 år på samme arbeidsplass. Vi følger denne mannen gjennom 30 kapitler, alle med en overskrift, som formidler hva som skjer rundt at han helst vil unngå enhver oppmerksomhet med jubileet på jobben. Samtidig vinner hans gamle, senile mor et bilde i DNBs kunstlotteri, og han kjører Bergen-Oslo tur-retur for å hente bildet. Det er hennes første premie hun har vunnet noensinne forteller hun, og det lille bruddet i rutinene hans vekker tankene til live. Han er opptatt av trygghet, og er det fordi han aldri har våget å holde avskjedstalen som er forventet av en når man slutter at han har blitt i den samme jobben så lenge? Han legger opp turen som en bedriftstur for å kunne skrive kjøregodtgjørelse, og tar tilsynsbesøk på andre bedrifter i samme eie som moderselskapet på veien. På et besøk skjer det noe uforutsett, og et ønske om å bli oppsagt henger i luften… 

Den humoristiske romanen «Hekser og fuglekikkere» av Magne Hovden har handlingen hentet fra Vardø nord i Finnmark. Tor er i et ekteskap som halter, og samtidig besøker han den demente moren sin på sykehjemmet hver dag der han fortvilet prøver å bringe minnene hennes tilbake. Han er også en lidenskapelig fuglekikker, og når han hører at den sjeldne fuglearten kuhegra er observert i Vardø, reiser han dit sammen med en gruppe fugleentusiaster han er blitt med i på et nettforum. Ragna er gift med en kjent fotballtrener, Rune, som hun etter hvert er blitt overbevist om er mer interessert i menn enn kvinner. Ragna ble tidlig gravid og rakk aldri å finne ut hva hun ville med livet sitt, men nå har hun fått det for seg at hun har healerevner. Dermed melder hun seg på et kurs med Gert sjaman, og drar på en gruppereise til Vardø, et av jordas sterkeste energipunkter. I Vardø skal de lære å høste energier og være ett med naturen, de må bo i telt og spise Rett i koppen-Parma de pasta mens Gert prøver å selge dem diverse ting for at de skal få fullt utbytte av energiene. Når fugleentusiastene og healerne møtes ute i naturen, brygger det opp til konflikt mellom det to gruppene.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.