Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; sjalusi, natur og vindkraftutbygging

BIBLIOTEKSPALTEN: «Voksne mennesker» er tittelen på Marie Auberts andre bok. Den førti år gamle arkitekten Ida ankommer familiehytta på Sørlandet for å feire morens 65-årsdag. Lillesøsteren Marte og samboeren Kristoffer er allerede på hytta, sammen med Olea på seks år som er datteren til Kristoffer fra et tidligere ekteskap. Ida er barnløs og har for sikkerhets skyld begynt å undersøke mulighetene for å fryse ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Når hun ankommer hytta får hun strålende nyheter fra Marte; etter mange forsøk har hun endelig klart å bli gravid! Ida prøver å skjule frustrasjonen sin, og etter hvert avdekkes en dyp sjalusi mot lillesøsteren. Ida har alltid vært flink og pliktoppfyllende og har blant annet tatt morens side i skilsmissen fra faren, men Marte har likevel fått all oppmerksomheten siden hun sliter med en kronisk sykdom. Vi får høre om Ida sine mange mislykkede forhold og ensomme liv, mens hun ser vennene stifter familie og etablerer seg. Når moren og Stein kommer til hytta tilspisser situasjonen seg, og Ida viser seg som en usympatisk og egoistisk person. Dette er en roman om tynnslitte familiebånd, sjalusi og selvhevdelse, og forfatteren kan dere møte på SILK, lørdag den 02. november!

Delia Owens har bakgrunn som zoolog, og har skrevet flere prisbelønte sakprosabøker om villmark. «Der krepsene synger» er den første romanen hennes, en roman hun har jobbet med i ti år. Handlingen spenner fra 1952 til 1970-tallet, og er hentet fra en småby på kysten av North Carolina i USA. Det starter med en mulig forbrytelse når liket av den kjekke Chase Andrews blir funnet nedenfor et branntårn i sumpen i 1969. Ble han dyttet ned av tårnet, eller var dødsfallet en ulykke? Parallelt med politiets etterforskning følger vi oppveksten til «Marsklandsjenta» Kya. Moren forlater Kya når hun er seks år gammel, og senere forsvinner både broren og den alkoholiserte faren. Kya må klare seg selv ute i villmarken i marsklandskapet, noe hun mestrer til fulle. Hun er både ensom og intelligent, men hun savner etter hvert kjærligheten. Når Chase Andrews blir funnet død retter lokalbefolkningen øyeblikkelig mistanken mot Kya, og hun må kjempe mot fordommer og fordømmelse. Romanen er en blanding av en historisk roman og en krimroman, med både et rettssalsdrama og en oppvekstskildring. 

Vindkraftutbygging er et aktuelt tema over hele landet for tiden, og krimromanen «Vindbaroner» av Hogne Hongset er basert på en konflikt rundt temaet. Handlingen er hentet fra en bygd sørpå hvor et vannkraftverk står sentralt. Nå er det planer om å bygge ut et vindkraftverk i tillegg, og det er tenkt at både vann og vind kan kombineres som en kraftkilde. Vindparkutbyggingen skaper stor konflikt i bygda mellom motstandere og tilhengere, noe journalisten Mona Messel får kjenne på når hun deltar på møter i kommunen på vegne av lokalavisa. Stefaren hennes er direktør i kraftverket og er en av de sentrale aktørene for utbygging, men Mona begynner å lytte mer og mer til naturvernerne. Hun oppsøker eneboeren Frank som bor midt i naturen og sitter på en tomt som utbyggerne vil ha kloa i, men Frank sier nei til salg. Så dør en mann i en ulykke under en demonstrasjon, og en annen dør i en brann med uklar årsak. Mona får se et brev som handler om faren hennes som alle tror er død, og saken tilspisser seg. Her er det store penger i spill, og utenlandsk kapitalinteresser får en avgjørende rolle i bygdedramaet.