Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; SILKenytt med krigshistorie og traumatiserte soldater

BIBLIOTEKSPALTEN: Ingar Sletten Kolloen har gitt ut første bind i et verk om andre verdenskrig med tittelen «Under krigen». Den første boka har fått tittelen «Vi må ikke falle», og handler om hendelser som skjedde rundt om i Norge i okkupasjonsåret 1940. Vi følger bekymrede diplomater, politikere og vanlige folk før krigsutbruddet. Vi blir kjent med unge gutter som måtte drepe eller bli drept, kvinner som stelte sårede under bomberegnet, familier som mistet absolutt alt og de som sviktet da det gjaldt som mest. Kolloen forteller historien om Anne Marie Hansen som bodde på Gylte ved Drøbak, og som mest sannsynlig ble det første sivile offeret under krigen. Hun hørte bråk og trodde det tordnet, gikk bort til vinduet og ble truffet av et tysk prosjektil fra det tyske krigsskipet Blücher som ble senket utenfor Oscarsborg. Hun ble bokstavelig talt delt i to, og de to barna som var i huset kom løpende og fant henne. Ingar Sletten Kolloen har jobbet sammen med et team av historikere og researchere i fire år med det første bindet som handler om 1940, og han regner med å bruke seks år til på de neste bøkene om krigen. Du treffer ham på SILK torsdag den 31. oktober på et kveldsarrangement.

Kjartan Fløgstad er ute med ny bok med tittelen «Due og drone». Som i de tre foregående romanene utforsker han også her forhold fra andre verdenskrig, internasjonal kapitalisme og øst/vest-konflikt. En av romanens mange historier starter i en gruve i Sør-Varanger i 1944, der vi møter Kcenia Nyslåttbuktmo med hennes nyfødte sønn som hun kaller Pøyken. Faren er den tyske kapteinen Ottomäx Zuckerkandl. Når Finnmark brenner drar Kcenia og Pøyken til Oslo, der hun treffer motstandsmannen Olav Sima fra Ulvik i Hardanger. Han har foretatt en klassereise fra et smelteverk på vestlandet til å bli advokat for rikinger i Oslo, Zürich og på Tjøme. Olav Sima tar ansvar for Pøyken, og de drar begge over til USA flere ganger etter krigen. Vi får fortellingen om Oslo-konsortiet som var en gruppe pengesterke nordmenn. De bidro med millioner under krigen til en emisjon som sikret Norsk Hydro samarbeid med IG Farben om å produsere lettmetall til produksjon av tysk krigsmateriell. Disse krigsprofitørene som var navngitte samfunnstopper og størrelser i norsk industri slapp unna rettsoppgjøret etter krigen, og de tjente seg styrtrike på investeringene. Romanen beveger seg fram og tilbake i tid, og vest møter øst både i Norge og ute i verden. Kjartan Fløgstad kommer til SILK, og kan møtes på Holmen brygge torsdag den 31. oktober!

I fjor kom den danske debutanten Anne Mette Hancock ut med «Likblomsten» på norsk, og nå i vår kom oppfølgeren med tittelen «Mercedes-snittet». Heloise Kaldan er journalist, og når skolegutten Lukas forsvinner sporløst, treffer Heloise sin nære venn og etterforsker Erik Schäfer i skolegården. Politiet finner mobilen til Lukas, og den viser at gutten var besatt av pareidoli: Et fenomen der man ser mønstre i tilfeldige ting. Et foto av en låvedør som ligner på et ansikt blir sentral i etterforskningen, for kanskje det er der Lukas er? Heloise skulle egentlig skrive en stor sak om soldater som er rammet av posttraumatisk stresslidelse, men blir bedt av redaktøren om å prioritere saken om Lukas først. Hun får et moralsk dilemma når avisen vil at hun skal bruke informasjon hun har fått av Schäfer i all fortrolighet, men når det dukker opp fakta i Lukas-etterforskningen som peker i retning av traumatiserte soldater, trenger Schäfer hjelp fra Heloise. Anne Mette Hancock blir med på krimkvelden under SILK, fredag den 01. november!