Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; SILKenytt 1

Bibliotekspalten: Den 27. mars i 1980 sto jeg som 13-åring hjemme på kjøkkenet sammen med min mor og hørte sjokkert på nyhetene i radioen: Plattformen Alexander Kielland hadde veltet, og mange mennesker var omkommet. Tommas Torgersen Skretting har gitt ut boka: «Alexander Kielland-ulykken: Tragedien, spillet og hemmelighetene som kunne ha veltet en oljenasjon». Her forteller han om den tragiske hendelsen og om det dramatiske spillet som fulgte i kjølvannet. Det norske oljeeventyret var i startfasen da ulykken inntraff, og Phillips Petroleum var operatør på Kielland. Samme selskap fant Ekofisk, og da ulykken skjedde skulle akkurat letingen utvides til nord for den 62. breddegrad. Hendelsen kunne helt opplagt skade den framvoksende norske industriens omdømme. Hvorfor ville verken politi eller granskningskommisjonen at riggen skulle snus? Og hvorfor fikk statsministeren det så travelt med å senke vraket til 700 meters dyp igjen like etter at plattformen ble snudd? Skretting presenterer nye vitneforklaringer, ny dokumentasjon og referat fra interne regjeringsmøter om Kielland-ulykken. Det blir også et stort arrangement med fokus på Alexander Kielland-ulykken under SILK, torsdag den 31. oktober i Skudeneshavn.

 


 

Agnes Ravatn har gitt ut ny roman med tittelen «Dei sju dørene». Nina Wisløff er litteraturprofessor ved Universitetet i Bergen. Hun kjenner på at arbeidet hennes blir mindre og mindre relevant, og hun er inne i en tøff periode. Mads, mannen hennes, er en travel helsebyråd. Datteren Ingeborg er lege, og mor og datter har ikke det aller beste forholdet. Så får de beskjed om at huset deres i Birkeveien må rives for å gi plass til en ny trasé for bybanen, og Nina tar med seg datteren i jakten på ny plass å bo. Plutselig forsvinner leieboeren de har hatt, alenemoren Mari Nilsen, og politiet kommer ikke noen vei med etterforskningen. I all stillhet begynner Nina å etterforske saken selv, og det hun finner viser seg å få store konsekvenser både for henne selv og resten av familien. Dette er en roman om farlig nysgjerrighet og mørke hemmeligheter, og Agnes Ravatn vil fortelle mer om boka på årets SILK, lørdag den 1. november. 

 

 

En annen forfatter som kommer til SILK er krimforfatteren Ørjan Nordhus Karlsson. Med krimromanen «Hvit armada» setter han forholdet mellom Norge og Russland på prøve, med en hendelse som starter i den russiske industribyen Nikel. Flere eksplosjoner i fabrikkanlegget i byen tvinger befolkningen på flukt, og siden nærmeste trygge havn er Kirkenes blir grensen snart oversvømt av redde, slitne og forfrosne russere. Major Frank Halvorsen ved Forsvarets Spesialkommando mistenker at ikke alt er som det skal, og i all hemmelighet sender han et team ledet av løytnant Ida Vinterdal avgårde for å få et bedre bilde av situasjonen. I løpet av noen få dager endrer forholdet mellom Norge og Russland seg fra forretningsmessig til å bli fiendtlig, og faren for en væpnet konflikt er stor. Majoren og løytnanten tar på seg et oppdrag de sannsynligvis ikke vil komme levende fra, som et siste desperat forsøk på å unngå katastrofen. Oppdraget involverer Russlands president Vladimir Putin. Vi treffer Ørjan Nordhus Karlsson både på krimkvelden fredag under SILK, og lørdag kveld den 01. november.

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.