Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Seidmennene på Skrattaskjær

BIBLIOTEKSPALTEN: Vidar Sundstøl har dratt inn Haugalandet i sin siste roman med tittelen «Jeg sank». Han forteller om forfatteren Eddy Kromvik som sitter i en leid hytte på Avaldsnes på Karmøy for å skrive en roman. Eddy har tatt utgangspunkt i de fire seidmennene som kunstneren Halfdan Egedius illustrerte i sagnet til Snorre, sagnet som sier at Olav Tryggvason bandt fast fire hedenske seidmenn på Skrattaskjær ved fjære sjø, for så å la de drukne sakte når floa steg. Så møter Eddy arkeologen Henrik Gran som leder utgravningen i kongshallruinen. Han bor der sammen med tenåringsdatteren Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret i nærheten av utgravningene. Jo dypere Eddy graver seg inn i romanen han skriver, jo mer virker det som Henrik og Susannes liv står i fare. Susanne fremstår som en skjoldmøy som er tiltenkt rollen som offergave, og romanen glir over i noe mystisk og gåtefullt. Eddy sitter i hytta og skriver om Eddy som sitter i hytta og skriver, og når den ene seidmannen materialiserer seg er det ikke godt å vite hvem han egentlig er. Dette er en fortelling om besettelse på grensen til en spøkelseshistorie, men også en roman om hvordan tusenårene kan virke i et menneskes sinn.

For de som vil feriere i eget land i år, har vi mye reiselitteratur å by på i biblioteket. I boka «Kystferie i Norge: Fra Bergen til Kirkenes» av forfatteren Espen A. Jacobsen får vi beskrivelse av alle anløpsstedene til hurtigruta og strekningene mellom dem. Boka passer like godt for de som kjører med bil eller bobil, sykkel eller MC, som for de som beveger seg til sjøs. Her finner vi både strender og storbyer, fjelltopper og fiskevær, og mange mektige naturinntrykk. Vi får turforslag og aktiviteter som bør passe for alle uansett alder eller interesser, og man finner gjestfrie lokalsamfunn utenfor allfarvei. Underveis får vi forklaringen på historie, naturfenomener og interessante fakta. For de som vil vite mer om kysten vår og ta ferien dit til vanns eller til lands, er dette boka som bør leses og gjerne lånes med på tur!

Krimromanen «Savnet» av forfatteren Vibecke Groth handler om Karianne som er kreftsyk og under behandling for sykdommen. En dag får hun en telefon fra en mann som hevder at mannen hennes, Jørgen, har et forhold til hans kone. Når hun konfronterer Jørgen med dette, legger han kortene på bordet. Han vil skilles, og Karianne reagerer med å stikke av. Dette skjer i 2002, og Karianne har vært sporløst forsvunnet siden da. Jørgen meldte henne savnet, og familien trodde til slutt at hun tok livet sitt. Noen år etterpå blir Jørgen funnet død av en overdose. Han hadde en stor formue og levde et liv blant overklassen. 15 år etter forsvinningen av Karianne blir en nyopprettet Cold Case-gruppe i Oslo-politiet satt ned. De består av etterforskere som har havnet i unåde og blitt satt på sidelinja, og den blir ledet av Jannicke Berthelsen. Broren til Karianne, Olav Berg, er jussprofessor, og han har aldri gitt opp håpet om at Karianne er i live. Han engasjerer advokat Vera Cappelen for å finne ut mer om saken, og oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case-gruppen. De store spørsmålene er om Karianne fortsatt er i live, eller ble hun drept? Og hva skjedde med Jørgen, hvordan døde han egentlig? Dette er den femte boka om Vera Cappelen. Bøkene er frittstående, og kan leses hver for seg.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.